Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Türk tarafının “Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası bir konferans toplanmaması gerekçesiyle, B planı ileriye götürmekte olduğu” ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Ban’ın Kararına Tepkiler... Uluslararası Konferans Toplanmaması Gerekçesiyle B Planı İleriye Götürüyorlar” başlıklı haberinde, Türk tarafının, BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon’un , nisan sonu veya mayıs  başında Kıbrıs sorunuyla ilgili çok taraflı  konferans toplanması için, geçtiğimiz Ocak ayında New York’ta kendisinin açıkladığı gayri resmi takvime uymama kararına tepki göstermekte olduğu ileri sürüldü.

Gazete, BM merkezindeki diplomatik kaynaklara dayanarak, Ankara ve Kıbrıs Türk tarafının, Genel Sekreter Ban’ın kararından memnun olmamış göründüğü, bu çerçevede  B planı ileriye götürme tehdidini ortaya attığını  öne sürdü.

Gazete, yine aynı kaynaklara dayanarak, Türk tarafının “müzakere sürecini değiştirmeyi başarmak ve müzakere sürecini daha sonraki bir aşamada bu çeşit bir konferansın gerçekleştirilmesine sevk etmek için, müzakerelerin devamına ilişkin olumsuz görünebileceğini” ileri sürdü.

Bu arada gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, müdahil tarafların temsilcileriyle New York’taki temaslarını sürdürdüğünü yazdı.

Downer’in, önümüzdeki Cuma günü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile ayrı ayrı görüşmek için bu hafta içerisinde Kıbrıs’ta bulunacağını anımsatan gazete, Downer’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın müzakerelerin devam etmesine ilişkin isteğini yazılı veya sözlü olarak (taraflara) iletmesinin olası olduğunu ifade etti.

Gazete, aynı kaynaklara dayanarak, Downer’in, Ban’ın “müzakerelerin tarafların ortaya koyduğu görüşler temelinde ve BM ile BM uzmanlarının yakınlaştırıcı fikirlerinin değerlendirilmesiyle, yönetim, mülkiyet ve vatandaşlık konularında devam etmesine ilişkin isteğini yazılı veya sözlü olarak (taraflara) iletmesinin olası olduğuna” işaret etti.

Gazete “Downer’i Beklerken” ara başlıklı haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, uluslararası örgütün müzakerelerin devamına ilişkin niyetleri konusunda daha net bir görüntü şekillendirmek için, önümüzdeki Cuma sabahı Aleksander Downer’le yapacağı görüşmeyi beklemekte olduğunu yazdı.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, uluslararası  konferans çağırmaya niyeti olmadığı konusundaki taahhütlerine rağmen, Hristofyas’ın konuyla ilgili daha net bir görüntüye sahip olmak için bu meseleyi Downer’le görüşmek istediğini yazan gazete, Rum tarafının, Ban tarafından verilen taahhütlere rağmen, hiçbir şeyin ihtimal dışında olmadığına inanmakta olduğunu ekledi.

Gazete, müzakerelerin yönetim, vatandaşlık ve mülkiyet konularında daha yoğun bir şekilde devam etmesi konusunda BM tarafından verilen mesaj göz önüne alındığında, Downer’in; kendisine uluslararası konferans toplanması konusunu dolaylı bir şekilde gündeme getirme fırsatı verebilecek ilerlemeyi umut ederek hareket edeceğine dair bir tahminde bulunulduğunu da ekledi.

Haberde, Hristofyas’ın geçtiğimiz Cumartesi günü yaptıkları konuşmada Ban’a “herhangi bir ilerleme yaşanmadığından, uluslararası konferans toplanmayacağını açıkça ifade ettiğini”  dile getirildi.

Müzakerelerin önümüzdeki iyi aylık dönem içerisinde devamının haricinde, Rum tarafının açık görüşü ve niyetinin, müzakerelerin 1 Temmuz’dan sonra da devamı yönünde olduğunu anımsatan gazete, Hristofyas’ın, önümüzdeki Cuma günkü görüşmede, Downer’den bu konuda yanıtlar isteyeceğini ekledi.