Avrupa Parlamentosundaki (AP) Liberaller ve Yeşiller gruplarının, Türk lobisiyle koordinasyon içerisinde, mühimmat yüklü Rus gemisinin, silah ambargosunun bulunduğu Suriye’ye ulaşması konusundaki icraatlarından dolayı Güney Kıbrıs’a,  sorumluluk yüklenmesini istediği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Rus Gemisi Konusunda Lefkoşa’yı Ele Veriyor... Avrupa Parlamentosu: Liberaller ve Yeşiller Kıbrıs’ın Cezalandırılmasını İstiyor... Suriye’yle İlgili Karara Değiniliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, bugün Suriye’yle ilgili yayımlanması beklenen karardan dolayı AP’daki siyasi gruplardan Liberaller ve Yeşillerin, Güney Kıbrıs’ı AP’ta zor bir duruma sokma girişimde bulunduğundan bahsetti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, söz konusu iki siyasi grubun, Türk lobisiyle tam bir koordinasyon içerisinde, ayrı karar taslakları sunduğunu ve Rus gemisi Chariot konusundaki icraatlarından dolayı Rum Hükümetine sorumluluk yüklenmesini istediğini kaydetti.

Habere göre, Yeşillerin karar taslağında “Kıbrıs’ın, silah ambargosuyla ilgili AB’nin kararlarını uygulamak zorunda olmasına rağmen, Kıbrıs makamlarının, 10 Ocak 2012 tarihinde Suriye güvenlik güçleri için silah ve mühimmat taşıyan bir Rus gemisini Limasol limanında durdurmama kararına ilişkin hayal kırıklığı dile getiriliyor”.

Liberallerin taslağında ise “AB Yüksek Komiseri Catherine Ashton, Kıbrıs’ta denetlendikten sonra Suriye Hükümetine silah ve mühimmat taşıyan Rus gemisinin Suriye’ye varmasıyla ilgili konuyu tam olarak incelemeye çağrılıyor”.

Aynı taslakta “Yüksek Komiser’in Suriye’ye karşı yasaklayıcı tüm önlemlere tam olarak uyulması ve bunların uygulanmasını tam olarak garantilenmeye davet edildiğini” belirten gazete, bu ifadeyle Lefkoşa Rum kesimine silah ambargosunu ihlal etme konusunda sorumluluk yüklenme girişiminde bulunulduğu yorumunu yaptı.

Öte yandan liberaller ve yeşillerin aksine AP’taki siyasi grupların çoğunluğunun, farklı bir yaklaşım benimsediklerine işaret eden gazete, Avrupa Halk Partisi, sosyalistler ve siyasi grupların; sorumluluklar yüklemekten kaçınarak ve konuya Ashton tarafından netlik kazandırılmadığı belirtilerek, gerek yaşanan olayı, gerekse Lefkoşa Rum kesiminin tezlerinin kaydedildiği “ortak karar taslağı” sunduğunu belirtti.

Gazete, AP Genel Kurulundaki bugünkü süreçte siyasi partilerin çoğunluğunun taslağının oylamaya konulmasının beklendiğini kaydederek, bunun onaylaması durumunda (ki muhtemel bir olasılık olarak görülüyor) liberaller ve yeşillerini iki taslağının düşeceğini belirtti.

Diğer taraftan habere göre bunun aksinin olması (ortak bildirinin reddedilmesi) durumunda Liberaller ve Yeşiller’in taslakları ayrı olarak oylamaya konulacak.