AB zirvesi ve Avrupa Sosyalist Parti liderleri zirvesi için Brüksel’de bulunan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas dün bazı Avrupalı sosyalist yetkililerle bir araya geldi.

Haravgi gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, temasları çerçevesinde Avrupa Sosyalist Parti (PES) Başkanı aynı zamanda Bulgaristan eski Başbakanı Sergei Stanishev ile  görüştüğünü yazdı.

Görüşmenin, PES’in, dün daha sonra gerçekleştirilen AB zirvesi ışığındaki, ön hazırlık kapsamındaki toplantısı öncesinde gerçekleştirildiğini yazan gazete görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren konuların yanı sıra AB’taki toplumsal uyum ve ekonomik kalkınma konularının ele alındığını belirtti.

Habere göre Hristofyas, PES Başkanı’na Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeler ve özellikle Greentree-2 zirvesi hakkında da bilgi verdi.

Stanishev, Hristofyas’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalarına destek belirtti ve “Avrupalı Sosyalistler için Kıbrıs’ın Türk işgalinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı” iddiasında bulundu.

Hristofyas, Stanishev’e ayrıca Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı hazırlıkları konusunda da bilgi verdi ve AB dönem başkanlığı sırasında Avrupa Sosyalistlerinden işbirliği talebinde bulundu.

HRİSTOFYAS AVRUPALI SOSYALİSTLERDEN DESTEK İSTEDİ

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas toplantı sırasında söz alarak Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığının, ekonomik kriz gibi durumların göğüslenmesi için insan merkezli bir Avrupa sosyal modelin inşa edilmesine katkı koymayı arzuladığını belirtti.

Hristofyas, AB dönem başkanlığı süresince toplumsal uyuma yönelik konulara ilişkin Avrupa Sosyalistlerin desteğini  de talep etti.

HRİSTOFYAS SCHULZ VE SVOBODA’YLA DA GÖRÜŞTÜ

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Svoboda’yla da görüştüğünü ve Greentree-2 zirve sonuçları konusunda onlara bilgi verdiğini yazdı.

Habere göre her iki sosyalist yetkili, “Hristofyas’ın, çıkmazın sonlandırılması ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına” destek belirtti.

Gazete ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin ilerleme rapor taslağına ilişkin olarak AP üyeleri tarafından 400 değişiklik önerisinin sunulduğunu anımsatarak Brüksel’deki kaynakların, AP üyelerinin şekillendireceği değişiklikler ve dengelerde sosyalist üyelerin tutumunun belirleyici olacağını zira önemli bir bölümünün sistematik olarak Türk tezlerini destekledikleri yönünde değerlendirmede bulunduklarını yazdı.

Habere göre aynı kaynaklar, Martin Schulz’ın AP Başkanlığı’na, Hannes Svobonda’nın ise Sosyalist Grup Başkanlığı’na (Schulz’un yerine) seçilmesinin, Türkiye’ye ilişkin gerek iç dengeler gerekse grubun bütünlüğü açısından ilk test olacağını da belirttiler.

Gazete ayrıca Hristofyas’ın PES toplantısına “bir sonraki Konsey Başkanlığı’nın ilerici lideri” olarak katıldığını da anımsattı.