Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis, Rum hükümetinin doğalgazla ilgili planları hayata geçirme konusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemekte olduğunu açıkladı.

Haravgi gazetesi; “Doğalgazla İlgili Planlar İlerliyor” başlıklı haberinde, Silikiotis’in dün yaptığı bu açıklamanın yanı sıra, ikinci tur izinlerle ilgili “Orantılı Paylaşım Sözleşmesi” örneğinin sunumunun da yapıldığını yazdı.

Habere göre Silikiotis, Glafkos Kliridis’in Mısır, Tasos Papadopulos’un Lübnan ve mevcut hükümetin İsrail ile yaptığı doğalgaz müzakerelerine atıfta bulunarak, araştırma sondajları yaptıklarını ve Noble Energy şirketinden de bu sondajların sonuçlarını aldıklarını, bu doğrultuda da Noble Energy şirketiyle, doğalgazın en kısa sürede çıkarımı için işbirliğine ve ikinci tur izinlere gidildiğini söyledi.

Silikiotis ayrıca, Güney Kıbrıs’ın hem çevre bölgesi, hem de AB için önemli bir enerji merkezi olabileceğini de sözlerine ekledi.

HACIGEORGİU’DAN SCHULZ’A ŞİKAYET MEKTUBU

Aynı gazete, bir diğer haberinde de, AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Milletvekili Takis Hacıgeorgiu’nun, AP Başkanı Martin Schulz’a Türkiye’yi şikayet ettiği bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Gazete, Hacıgeorgiu’nun mektupta, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki egemenlik haklarıyla ilgili yeni tehditlerinden” şikayetçi olduğunu yazdı.

Habere göre Hacıgeorgiu, Türkiye’nin; Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) çıktığı ikinci tur izinlere ilgi gösteren yabancı şirketleri “tehdit ettiğini” öne sürdü.

Hacıgeorgiu ayrıca, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde canlı mermilerle yaptığını öne sürdüğü tatbikatlarla ilgili bilgilendirme de yaptı ve bu tatbikatların bölgede gerginlik yaratmak ve gözdağı vermek maksatlı olduğunu iddia etti.

Gazeteye göre Hacıgeorgiu, Schulz’a, Türkiye’ye “kabul edilemez” olan bu tutumundan vazgeçmesi için mesaj göndermesi çağrısı yaptı.