TERMİNALİN KURULMASI İÇİN 4 BİN KİŞİ GEREKECEK

Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Noble Energy şirketinden, Güney Kıbrıs’a doğalgazı 2016’ya kadar ulaştırabileceği konusunda yazılı teminat isteyeceklerini söyledi.

Haravgi’nin “Noble’dan Yazılı Teminat İstenecek” başlıklı haberine göre Silikiotis dün Astra isimli radyoya yaptığı açıklamada, salı günü Noble’ın 12’nci parselden doğalgaz çıkarma ve bunu taşıma konusundaki kapsamlı raporunu sunacağını belirterek, Noble’ın ortaya koyduğu zaman sınırı konusunda kendilerini taahhütle ikna etmesinin şart olduğunu belirtti.

Silikiotis, daha ucuza elektrik üretilmesinin ancak doğalgazın Güney’e ulaşmasından sonra gerçekleşebileceğini belirterek, bunun 2016’ya kadar mümkün olmaması halinde Rum yönetiminin doğalgaz ithali konusunda bir ara çözümü inceleyeceğini ancak bunun da üretim maliyetini düşürmeyeceğini anlattı.

Muhtemel doğalgaz ithalinin 2015’ten önce öngörülmediğine, bunun en az 4-5 yıllık bir anlaşma gerektirdiğine de işaret eden Silikiotis, “Noble ile diyalog yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacak ve hükümet birkaç ay içerisinde Kıbrıs doğalgazının çıkartılması, istifadesi ve ticareti konusunda nihai kararını alabilecek durumda olacak” ifadesini kullandı.

Rum bakan, Doğu Akdeniz’de parsellere ayırdıkları deniz bölgelerle alakalı 2’nci tur imtiyaz hakkı dağıtım ihalesinde teklif sunulması için son tarihin 11 Mayıs olduğunu hatırlatarak, halen dev şirketlerden büyük ilgi kaydedildiğini söyledi.

Başka bir açıklamasında Noble ile ilgili gelişmelerin Rum siyasi partilerine iletildiğini de belirten Silikiotis bugün DİKO ve DİSİ’yi, daha sonra da diğer partileri ziyaret ederek bilgi verecek.

Öte yandan Simerini “Emst & Young: Doğalgaz, Norveç, İsrail ve Kıbrıs” başlıklı haberinde Ernst & Young’un vergi rehberi yayınında Norveç ve İsrail gibi ülkelerin doğalgaz vergilendirmesi konusuna, Güney Kıbrıs’a özellikle atıfta bulunarak söz edildiğini yazdı.

Habere göre Olga Chervinskaya isimli yetkilinin kaleme aldığı Norveç ve İsrail’de hidrokarbonların nasıl vergilendirildiğine ilişkin analizde Güney Kıbrıs’ın bu konuda, ilgili yasal mevzuatını 2012’de açıklayacağını duyuran Polonya’nın da gerisinde bulunduğuna işaret etti. Chervinskaya “Kıbrıs hükümetinin halen bu faaliyetlerinin vergilendirme şeklini resmen izah etmesi gerekiyor” ifadesine yer verdi.

TERMİNALİN KURULMASI İÇİN 4 BİN KİŞİ GEREKECEK

Alithia “Terminalin Kurulması İçin 4 Bin Kişiye İhtiyaç Var” başlıklı haberinde Rum İnsan Dinamiğinin Geliştirilmesi İdaresi’nin (AnAD) doğalgazın değerlendirilmesi ile alakalı, istihdamın ve insan dinamiğinin geliştirilmesi gerekleriyle ilgili özel bir inceleme başlattığını yazdı.

Gazeteye göre İdare’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nikis Mattheu 2012 sonunda tamamlanması beklenen incelemede doğalgazla doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunan alanlarda insan dinamiğine, bilgi ve niteliğine olan ihtiyacın saptanacağını söyledi.

İdare’nin Genel Müdürü Yorgos Oksino ise metodolojinin belirlenmesi maksadıyla ilk aşamada İsrail, Norveç, Kanada, Avustralya, ABD ve Mısır’ta başarıyla uygulanan işlem pratiklerinin belirleneceğini anlattı. Oksino geçen Pazartesi günü Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis’le yaptıkları görüşmede, Vasiliko’da terminalin kurulması için yaklaşık 4 bin kişiye ihtiyaç olacağı ancak terminalin çalıştırılması safhasında insan dinamiğine duyulacak ihtiyacın azalacağının değerlendirildiğini söyledi.