SİLİKİOTİS: “TOPLANTI ÇERÇEVESİNDE KIBRIS-İSRAİL-YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİ MEMORANDUMUNUN İMZALANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, “Economist toplantısı”nda, “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan” işbirliği memorandumunun imzalanmasının söz konusu bulunmadığını söyledi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre Silikiotis bu açıklamayı, Economist dergisinin Atina’da düzenlediği iki günlük, “Energy Summit , Greece, Cyprus, Israel, Re-designing The European Energy Map” konulu toplantısı çerçevesinde yaptığını yazdı.

Habere göre Silikiotis, “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan” işbirliği memorandumunun toplantı çerçevesinde imzalanmasının söz konusu olmadığını belirterek Yunan basınında çıkan bu tu tür haberleri yalanlamış oldu.

Silikiotis, bununla birlikte kendilerinin, “Kıbrıs-İsrail-Yunanistan” eksenine siyasi bir işbirliği çerçevesi koymaya çalıştıklarını ifade etti.

Yunanistan ile işbirliği sağlanmasına yönelik bir çok yöntemin bulunduğunu belirten Silikiotis, arzularının, bölgedeki tüm ülkelerle işbirliği sağlanması olduğunu, AB üyesi olarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Avrupa’ya engelsiz enerji sağlamaya ilişkin güvenlik konularına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Güney Kıbrıs için, Yunanistan ve İsrail ile stratejik işbirliğinin, ülkelerinde bulunan hidrokarbondan faydalanma ve gerekli alt yapıların yaratılması yönelimine sahip olduğunu ifade eden Silikiotis, bu işbirliğinin ayrıca geniş bölgeye refah, ilerleme ve barış perspektifi de sağlayabileceğini söyledi.

ÇİNLİLERDEN TEKLİF

Silikiotis yaptığı açıklamada Çinlilerin, doğalgaz sıvılaştırma terminali yapma konusunda Rum Hükümeti’ne öneride bulunduğunu söyledi.

Silikiotis, Hükümet’in önemli bir rol oynamak istediğini zira stratejik rezervlerden bahsedildiğini ifade etti.

Hükümet’in, bu  altyapıların önemli bir üyesi olacağını söyleyen Silikiotis, ayrıca bu işbirliğini, sadece yabancı şirketlerle değil yabancı devletlerle, çok taraflı istediklerini de belirtti.

Silikiotis, boru hattı döşenmei konusunda sadece DELEK’ten değil başkaları tarafından da önerilerin bulunduğunu, Çin ve başka yerden olan muhtemel yatırımcılarla görüşmelerin yapılmakta olduğunu ifade etti.

Silikiotis, ilgi duyanlar arasında, yılda 15 milyar dolarla, devlet şirketi Sinuk’un da bulunduğunu söyledi.

NOBLE SONUÇLARI

Silikoitis, Noble Energy Şirketi’nin, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi’”ndeki 12.parselde yaptığı doğalgaza ilişkin araştırma sonuçlarının, değerlendirmeleri için Enerji Dairesi ve uzmanlara verildiğini söyledi.

Silikiotis şu anda, tüm boyutlarda (terminal, ticaret v.b) önemli bir rol oynayacak; “Hidrokarbon Devlet Şirketi’”nin kurulmasını ele aldıklarını, uzmanlar tarafından hazırlanan bir taslağa sahip olduklarını ve Fransız Şirketi “Bacip”ten tavsiyeler istediklerini ifade etti.

“MEB” konusunun, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığına girip girmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Silikiotis, Avrupa’ya engelsiz enerjinin sağlanması için AB’ın, enerji alt yapılarını finanse etmesi gerektiğini de söyledi.

“TÜRK DİPLOMATINA YANIT”

Atina’daki Türk Büyükelçisi’nin bir sorusu üzerine Silikiotis, kendilerinin, uluslararası hukuk ve deniz hukuku zemininde faaliyet gösterdiklerini, yeniden birleşmenin, enerji rezervleri nedeniyle Kıbrıslı Türklerin faydasına olduğunu savundu.

Silikiotis sözlerinin devamında “Kıbrıslı Türklerin, herhangi bir korumaya gereksinim olmadan,  kendi başlarına haklarını garanti altına almalarının mümkün olacağını sandığını” belirterek, “Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler oradadır, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye daha yardımcı şekilde işlev göstermelidir” şeklinde konuştu.

Silikiotis,  Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve birleşik bir devlet oluşturulmasının doğalgazdan faydalanılmasını garanti altına alacağını ayrıca bunun tüm Kıbrıslılara paylaştırılacağını, Kıbrıslı Türklerin kendilerinin de Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini istediklerinin açık olduğunu savundu.

Haravgi gazetesi ise, Silikiotis’in bu açıklamaları, Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği diplomatının “BM himayesindeki Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin kritik bir aşamada bulunduğu ve KKTC’nin adanın doğal zenginliklerinde eşit haklara sahip olduğu” şeklindeki açıklamalarını  yanıtlarken yaptığını da yazdı.

Habere göre Türk  diplomat, garantör devlet olarak Türkiye’nin bu hakları korumak istediğini ayrıca Güney Kıbrıs’ın “MEB”inin bazı noktalarına  ilişkin ikinci tur izinlerin, Türkiye’nin kara sularıyla çakıştığını ve Ankara’nın haklarını koruyacağını da belirtti.

Habere göre, Türkiye’den KKTC’ye su taşınmasına ilişkin olarak ise Türk diplomat, Kıbrıs sorununun çözümünün tüm adadaki istikrara yardımcı olacağını ifade etti.

ABD: “YATAKLAR KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI KOYABİLİR”

ABD’nin Enerji konusundaki Özel Temsilcisi Richard Morningstar, aynı toplantıda yaptığı konuşmada Güney Kıbrıs’ın, “MEB’”inde hidrokarbonun bulunmasının, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamasının mümkün olduğunu söyledi.

ABD’nin; “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin, “MEB’”i içerisinde sondaj yapma hakkını tanıdığını yineleyen Morningstar, herhangi bir olası gelirin, adil yöntemle iki topluma paylaştırılmasının da mümkün olduğunu ifade etti.

ÜÇ BAKANIN DEĞERLENDİRMESİ

Politis gazetesi, “Economist” topalntısına katılan Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis, Yunanistan Enerji Bakanı Yorgos Papakonstantiu ve İsrail Enerji ve Alt Yapılar Bakanı Uzi Landau’nun, üç ülkenin; doğalgazdan faydalanma ve bunun Avrupa’ya taşınmasına ilişkin işbirliğinin avantajlarını değerlendirdiklerini yazdı.

Gazete, üç ülkenin, bu konuda enerji gereksinimleri için dış etkenli unsurlardan bağımsız olmasının önemli faydalarına vurgu yaptıklarını da belirtti.

PAPAKONSTANTİU

Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Yorgos Papakonstantiu, Türkiye’nin bu üç ülkeden hiçbir şekilde dışarıda bırakılmadığını belirterek, “Türkiye role sahiptir onu dışarıda bırakmadık” şeklinde konuştu.