“KENDİLERİNİ YAKAN İKİ KİŞİ TÜRKİYE’DE TEHLİKEDE DEĞİL”

Türk kökenli oldukları belirtilen iki Kürdün dün sabah Rum İçişleri Bakanlığı avlusunda kendilerini yaktıkları, üçüncü bir Kürdün de olayı cep telefonuyla kaydettiği bildirildi.

Politis “Filmden Sahneler Gibi” başlığıyla verdiği fotoğraf destekli haberinde Rum tarafından siyasi sığınma taleplerine olumsuz yanıt alan iki Kürdün dün sabah 09.00 sularında Rum İçişleri Bakanlığı önünde kendilerini yaktıklarını bildirdi.

Habere göre bakanlık önüne giden Kürtler kendi dillerinde bağırıp, Güney Kıbrıs’a da İngilizce hakaretler yağdırdıktan sonra, kendilerini yakacakları tehdidinde bulundular. İki Kürt önce üzerlerine benzin döktü, sonra ateşe verdi.

Kürtlerin bu eylemlerinden önce bakanlıktan herhangi biriyle görüşme talebinde bulunmadığına dikkat çeken gazete bakanlık personelinin, Kürtlerin yapacaklarını “zamanında haber vermeleri” nedeniyle yangın söndürücülerle müdahale ettiklerini, Kürtlerin sadece el ve ayaklarında küçük yanıklar oluştuğunu belirtti.

Gazete olay sırasında üçüncü bir kürdün de cep telefonuyla vukuatı kaydetmesinin ilgi çekici olduğuna vurgu yaptı.

Tedavi ve taburcu edildikten sonra Baf Kapısı’ndaki polis karakoluna götürülen Kürtlere ‘endişe yaratma’ suçundan dava okundu ve serbest bırakıldı.

Gazete Rum İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Aşşiotis’in gazeteye yaptığı açıklamada, Kürtlerin siyasi sığınma hakkı talebinde bulunduğunu ve taleplerinin iki gün önce reddedildiğini, “Göçmenler İnceleme İdaresi”ne başvurmamaları halinde, artık Güney’de yasadışı ikamet eder duruma düştüklerini söylediğini yazdı.

Habere göre dün sabah cereyan eden vukuattan üzüntü belirten Aşiiotis, “ancak bu tür faaliyetlerin yasaları ve kuralları değiştirmesi söz konusu değildir” dedi.

“KENDİLERİNİ YAKAN İKİ KİŞİ TÜRKİYE’DE TEHLİKEDE DEĞİL”

Simerini “Türkiye’den İki Kürt Mülteci... Sığınma İçin Kendilerini Yaktılar” başlıklı haberinde Lefkoşa’nın Rum kesimindeki sözde “Kürt Cumhuriyeti Komitesi” sözcüsünün bu gazeteye açıklama yaparak sözde “Komite”nin iki Kürdün dün sabahki eylemiyle alakası olmadığını açıkladığını yazdı.

Adını vermediği sözcünün “vize konuları için kendini yakma eylemlerini cesaretlendirmiyor ve onaylamıyoruz” dediğini ve şunları söylediğini yazdı:

“Bu vakada kendilerini yakan iki kişi Türkiye’de tehlikede değil. Kürt mücadelesinde birilerinin kişisel sorununu çözmek veya vize almak için değil siyasi nedenlerden dolayı kendi kendini yakma uygulaması var. Kendi kendini yakmak, vize vermek için Kıbrıs makamlarına şantaj yapma aracı olarak kullanılamaz.”

Gazete bugün Güney Kıbrıs’ta yaklaşık bin 200 Suriyeli Kürt; birkaç yüz kadar Türkiyeli Kürt bulunduğunu, ağırlıkla Limasol ve Baf olmak üzere Güney Kıbrıs’ın bütün kentlerinde ikamet ettikleri bilgisini de verdi.

Fileleftheros haberi “Talepleri Reddedildiği İçin Kendilerini Yaktılar... İki Türkiye Kürdü İçişleri Bakanlığı Önünde” başlığıyla okurlarına aktardı.