RUM YÖNETİMİ VE SİYASİ PARTİLERİ MEMNUNİYET BELİRTTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Maria Zaharova’nın, KKTC’nin “yasadışı bir devlet oluşumu olduğunu” iddia ederek buradan mal satın almalarının Ruslar için “ciddi tehlike içerdiği” yönündeki açıklaması Rum Yönetimi’ni ve siyasi partileri mutlu etti.

Fileleftheros “Sahte Devletle Hiçbir Alışveriş Yapılmasın... Rusya Dışişleri Bakanlığının Rus Vatandaşlarına Uyarı-Telkini” başlığıyla yansıttığı haberinde, Interfaks muhabirinin Rus Dışişleri Bakanlığı’na; “Ticari şirketlerin son zamanlarda Rus piyasasında gittikçe artan ölçüde; KKTC’den gayrı menkul satın alınmasını teşvik ettikleri” sorusunu yöneltmesi üzerine Zaharova tarafından yapılan açıklamaya yer verdi.

Habere göre KKTC’nin  “Uluslar arasında tanınmış meşru Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının işgal altındaki bölümünde kurulan yasadışı bir devlet oluşumu olduğunu” iddia eden Zaharova Güvenlik Konseyi’nin 1983 tarihli 541 ve 1984 tarihli 550 sayılı kararlarına atıfta bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili’nin açıklamasının tam metninin Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanmış olduğuna işaret eden gazete Zaharova’nın; KKTC’deki gayrı menkullerin büyük bölümünün Rumlara ait olduğunu, Rus vatandaşlarının buradan gayrı menkul satın almaları halinde Rum “mal sahipleri” tarafından, aleyhlerine dava açma tehlikesi bulunduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Zaharova Güney Kıbrıs’taki mevzuat uyarınca, “yasal mal sahibinin rızası olmadan bir gayrı menkul edinmenin; komplo ve dolandırıcılık” addedilerek 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıldığı uyarısında bulundu.

“Bu nedenle Rusya Federasyonu vatandaşlarına,  Ada’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altında olmayan toprağında gayrı menkul alımı konusunda şaibeli sözleşmeler yapmaktan kaçınmalarını şiddetle telkin ediyoruz” diyen Zaharova Rus vatandaşlarından; yurtdışına seyahat edecek Ruslar için web sayfalarının özel bölümünde rutin olarak yapılan açıklamaları takip etmelerini istedi.

Haravgi haberi “Türk Gaspına Rus Dur’u... Rusya Dışişleri Bakanlığı Sahte Devletin Yasadışı Oluşumunu ve Kıbrıs Rum Mallarının Gaspını Vurguluyor” başlığıyla manşete çekti.

Kristeva’nın Interfaks’a yaptığı açıklamaya yer veren gazete Rum yönetiminin, Sözcü Stefanos Stefanu aracılığıyla, Rusların KKTC’den gayrı menkul alımları konusunda “ilkelere dayalı tavır” sergilediği gerekçesiyle Rusya Federasyonu’nu kutladığını yazdı.

Habere göre Stefanu Rusya’nın bu tezinin BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına dayandığına işaret ederek şu iddialarda bulundu:

“Rusya’nın bu tezi,  bu ülkenin Kıbrıs sorununda ezelden beridir güttüğü tezlerin; halkımızın, işgale ve kolonizasyona son verecek ve ülke ile halkı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde yeniden birleştirecek çözüm mücadelesine destek veren tezlerini yeniden teyit etmektedir.”

Gazeteye göre  Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli de açıklamayla ilgili şu değerlendirmeden bulundu:

“Gerek ilgili açıklama gerek Rusya Dışişleri Bakanlığı web sitesinde yayınlanan seyahat yönergesi Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yardımcı olmakla kalmayıp -ki buna müteşekkiriz- işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum mallarının alım satımını yapmak isteyenler açısından caydırıcı olacak bir söylemdir. Diğer ülkeler de caydırıcı yönergeler çıkardılar ancak bu kadar net ve caydırıcı bir yönerge yayımlayan başka hiçbir ülke yoktur.”

Gazete AKEL’in ve EDEK’in, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nın Rus vatandaşlarını KKTC’den gayrı menkul satın almamaya teşvik eden açıklamalarından duydukları memnuniyeti yazılı birer açıklamayla belirttiklerini yazdı.

Alithia haberi “Mülklerle İlgili Net Sözler... Rusya Dışişleri Bakanlığı Açıklaması İle Rusya Federasyonu Vatandaşlarını ‘İşgal Bölgelerinin Yasadışı Devlet Oluşumunda Mal Satın Almaktan Kaçınmaya Çağırıyor” başlığı altında özetledi.

Simerini haberine “Moskova’dan Ankara’ya Şamar... Türk İşgali Altındaki Kıbrıs Toprağından Söz Ediyor... Rusya Dışişleri Bakanlığı da Rus Vatandaşlarını Türkiye’nin İşgali Altındaki Bölgeden Gayrı Menkul Alımından Kaçınmaya Çağırıyor” başlığını attı.