NOVATEK’TEN ENERJİ KONUSUNA İLGİ

Rus “Novatek” Şirketi’nin, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde doğalgaz çıkarılmasına yönelik ikinci tur izinlere dahil olmaya ilgi gösterdiği belirtildi.

Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ta bulunan Novatek Şirket yetkililerinin dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile bir araya geldiğini ve ikinci tur izinlere ayrıca enerji zincirinin tümüne yatırım yapma konusuna ilgi duyduklarını dile getirdiğini yazdılar.

Bu bilginin, Hristofyas ile yapılan görüşmede, Novatek yetkililerine eşlik eden Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Fidias Piliidis tarafından verildiğini belirten gazete, Piliidis’in açıklamasına dayanarak şirket yetkililerinin, ikinci tur izinlere katılma prosedürüne ilişkin olarak Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis tarafından bilgilendirildiğini de yazdı.

Habere göre Piliidis ayrıca açıklamasında Şirket’in, enerji sektörüne büyük yatırım yapma konusuna da ilgi duyduğunu söyledi.

Piliidis, esas hissedarlarının Rus devlet şirketi Gasprom (yüzde 15) ve Fransız şirketi “Total” (yüzde 10) olduğu Novatek Şirketi’nin, kamu şirketi olduğunu belirtti.

Alithia gazetesi “Novatek ve Gazprombank Kıbrıs’ta Yatırımları İnceliyor” başlıklı haberinde, aldığı bilgilere dayanarak, Rus Gazprombank ve Fransız-Rus Novatek Şirketlerinin Başkanları Andrei Akimov ile Leonit Mikelson’un özel bir uçakla dün Güney Kıbrıs’a geldiğini, ilk önce Hristofyas’la, daha sonra ise Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’le görüştüklerini yazdı.

Görüşmelerin ardından iki şirketin, 11 Mayıs’ta sona erecek olan ikinci tur izinlere yönelik ihaleye başvurmak için ilgili prosedürleri takip etmesinin beklendiğini yazan gazete,gelen bilgilerin; 70 kadar şirketin konuya ilgi duyduğu yönünde olduğunu da belirtti.

Habere göre KEVE Başkanı Fidias Piliidis, gazeteye yaptığı açıklamada, iki şirketin ilk önce KEVE Başkanı olarak kendisine yöneldiğini belirtirken, şirketlerin ilgisinin sadece ikinci tur izinlere değil sıvılaştırılmış doğalgaz, doğalgaz ve petrolün taşınmasına da ilgi duyduklarını ifade etti.

Piliidis ayrıca Kıbrıs’a yatırım yapılması konusunda Fransız-Rus ilgisinin bulunmasının, cidden önemli olduğunu da ifade etti.

Politis gazetesi “İsrail ile Olan Anlaşmanızı Değiştirin” başlıklı haberinde, “The Daily Star” gazetesinde çıkan “Lübnan’ın, Münhasır Ekonomik Bölge için İsrail ile olan anlaşmasını yeniden gözden geçirmesi konusunda Kıbrıs’a baskı yaptığı” şeklindeki haberin, Güney Kıbrıs’ın; İsrail ve Lübnan’ın, iki ülkeyi ayıran deniz bölgesi konusunda ara bir çözüm bulmaları için arabuluculuk üstlendiği şeklindeki haberleri yalanlamış olduğunu yazdı.

Politis, söz konusu gazetede, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur’un “Kıbrıs ile olan temasların devam ettiği, sonuç alınması gerektiği ve bu konuda ümide sahip olduklarını, Kıbrıs’ın konuyu çözmesi gerektiği ayrıca Kıbrıs’ın; Lübnan aleyhine İsrail ile deniz sınırını belirlediği” şeklindeki açıklamalarının da yer aldığını yazdı.