RUMLARDAN 3 AYDA 2 MİLYON EURO’YA YAKIN HARCAMA

KIBRISLI TÜRKLERDEN 3 AYDA YAKLAŞIK 4 MİLYON EURO’LUK HARCAMA

2012 yılının ilk 3 ayında Kıbrıslı Rumların, KKTC ve Türkiye’de ürün ve hizmet alımı alanında sadece kredi kartlarıyla yaptıkları harcamaların 2 milyon Euro’ya yaklaştığı, öte yandan Kıbrıslı Türlerin, Rum tarafında 4 milyon Euro’luk harcama yaptığı bildirildi.

Simerini gazetesi “Kıbrıslı Rumlar İşgal Bölgelerine ve Türkiye’ye Kan Veriyor... Sadece Kredi Kartlarıyla 2012’nin İlk Üç Ayında İki Milyon Euro” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Kıbrıslı Rumların KKTC ve Türkiye’de kredi kartlarıyla yaptığı harcamalara işaret ederek, Kıbrıslı Rumların, KKTC ve Türkiye’nin “ekonomik kan vericisi” olduğunu yazdı.

Gazete JCC şirketinin dün yayımladığı verilere dayanarak, Rumların alışveriş, uçak bileti, kumar, konaklama, yakıt alımı gibi çeşitli alanlarda KKTC ve Türkiye’de yaptığı kredi kartı harcamalarını aktararak, yayımlanan miktarların sadece kredi kartı harcamaları olduğuna, çoğu Kıbrıslı Rum’un ödemelerinde nakit para kullandığına dikkat çekti.

Haberi iç sayfalarında “Timbu (Ercan) Üzerinden Türkiye’ye 2000’den Fazla Kıbrıslı Rum... İşgal Bölgelerinde Kartlarla Milyonlarca Euro’luk İşlem... İlk Üç Ay Kumarhanelerde 1 Milyon Euro” başlıklarıyla veren gazete, JCC şirketinin açıklamasıyla, (2012 yılının) ilk üç ayıyla ilgili ilgi çekici verilerin ortaya çıktığını belirtti.

Gazete Rumların, 2012 yılının ilk üç ayında gerek KKTC, gerekse Türkiye’den uçak bileti alarak, kredi kartlarıyla 2 bin 621 işlem yaptırdığını ve 556 bin Euro harcadığını yazdı.

Bunun; en az 2 bin 621 Kıbrıslı Rum’un Ercan Havaalanını kullanarak KKTC üzerinden Türkiye’ye seyahat ettiği anlamına geldiğine dikkat çeken gazete, bir işlemle seyahat eden bir çiftin uçak biletinin ödenmesinin mümkün olduğu, ayrıca çoğu kişinin nakit ödeme yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının daha da çok katlandığını savundu.

Gazete ayrıca, sadece Mart ayında KKTC ve Türkiye’de uçak bileti almak için bin 20 işlemin yapıldığını ve 222 bin 443 Euro ödeme yapıldığını öne çıkardı.

Kıbrıslı Rumların, yurtdışına seyahatlerinde Türk şirketler aracılığıyla rezervasyonlar yaptığını ve Kıbrıs’tan Türkiye’ye, oradan da nihai gidecekleri yere ulaştıklarına dair bilgilerin zeminsiz olduğunu da ileri süren gazete, konuyla ilgili örnekler vererek, bu noktada Güney Kıbrıs’ta satılan uçak biletleriyle arada büyük farkların olmadığını belirtti.

Gazete devamında, muhtemelen Türkiye merkezli bir şirketten uçak bileti alan Kıbrıslı Rumların (nihai) varış yerinin Türkiye olduğunu ileri sürerek, Türkiye merkezli şirketlerin KKTC’de de ofis işletme imkanı üzerinde durdu.

Habere göre yapılan diğer harcamalara bakılacak olursa, 2012 Ocak-Şubat-Mart aylarında çeşitli ürünler için kredi kartlarından 159 bin 39 Euro, kıyafet alışverişi için 149 bin 512 Euro harcamama yapıldı.

Otellerde kalmak için -yani kumar için- (çünkü bahse konu oteller kumarhane işletenlerdir) kredi kartlarıyla 704 bin 199 Euro, eğlence için 197 bin 306 Euro kullanıldı.

Gazete Kıbrıslı Rumların çoğunun kumarhanelerde nakit para kullandığını da anımsattı.

Ev eşyaları için 52 bin 157 Euro, süper marketlerde 56 bin 674 Euro, hizmet alımı için 33 bin 464 Euro, sağlık hizmeti için de 24 bin 640 Euro kredi kartı harcaması yapılırken, 19 bin 220 Euro’nun da yakıt alımı için kullanıldı.

Haberde, netlik kazandırılmayan diğer hizmetler için de kredi kartlarıyla 33 bin 464 Euro harcama yapıldığı, 16 kişinin de 904 Euro ödeyerek araba sigortası yaptırdığını aktardı.

KIBRISLI TÜRKLER NE KADAR VE NE İÇİN HARCAMA YAPIYOR...

Gazete 2012 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarında Kıbrıslı Türklerin Rum tarafında kredi kartlarıyla yaptığı harcamaların yaklaşık 4 milyon Euro olduğunu iddia etti.

En büyük miktarın, süpermarket alışverişlerine (880 bin 839 Euro), kıyafet alışverişi ve diğer ticari mağazalara gittiğini ileri süren gazete, uçak bileti alımı için de kredi karlarıyla 68 bin 480 Euro’nun kullanıldığını belirtti.

Gazete ayrıca bir Kıbrıslı Türk’ün hayırseverlik amacıyla kredi kartıyla 10 Euro’luk bağışta bulunduğunu kaydetti.

Gazete öte yandan Kıbrıslı Türklerin, Mart ayında kredi kartlarıyla Rum tarafında 22 bin 330 işlemle 1 milyon 327 bin 597 Euro’luk harcama yaptığını belirterek, bunlardan 219 bin 620 Euro’sunun ticarette, 309 bin 229’unun süpermarket alışverişlerinde kullanıldığını yazdı.