“ULUSAL KONSEY SAVAŞ ALANI”

HRİSTOFYAS İLE MECLİS BAŞKANLARI ARASINDA “HAVAALANINDA KARŞILAMA” TARTIŞMASI

HRİSTOFYAS: “MECLİS BAŞKANI GECE GÜNDÜZ BANA KÜFÜR EDİYOR”

Ulusal Konsey toplantısının dünkü bölümünün, “savaş” ortamında geçtiği, ayrıca AKEL dışındaki partilerin, Hristofyas’ın icraatlarıyla hem fikir olmadıkları konusunda uzlaştıkları belirtildi.

Politis gazetesi, “Dünkü Ulusal Konsey’de Gerilim, Kavga ve Sıfıra Sıfır Elde Var Sıfır” başlıklarıyla verdiği haberinde, dün yapılan ve dördüncüsünü teşkil eden Ulusal Konsey toplantısının, Kıbrıs sorununa ilişkin iç cephedeki uzlaşma sağlanmasına yönelik her perspektifi öldürdüğünü yazdı.

Özlü görüşmenin yapılmasının ötesinde, toplantının, yoğun sözlü dalaşmalar içinde geçtiğini yazan gazete, ayrıca partilerin -AKEL dışında- Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorununa ilişkin icraatlarıyla hem fikir olmadıklarını bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Gazete, toplantı sonunda ortak bir açıklama metninin de yayımlanmadığına dikkati çekti.

Gazete toplantının sabahki bölümünde, içeriğinde önceki Ulusal Konsey toplantılarında söylenenlere yanıtların bulunduğu 50 sayfalık belgeyi okumayı ileriye götüreceğini daha önceden duyuran Rum Yönetimi Başkanı Dimiris Hristofyas’ın düşünceleriyle başladığını ancak Hristofyas’ın bunu bitirmeye muvaffak olamadığını yazdı.

Gazete,(kendi ifadesiyle) toplantıdaki “fitilin”, Hristofyas’ın “Tasos Papadopulos’un, 2005 yılında dönüşümlü başkanlık önerisinin çekilmesini talep etmediği” şeklindeki ifadesinin ve de DİKO Başkan Vekili (aynı zamanda Papadopulos’un oğlu) Nikolas Papadopulos’un “tutanakların partilere verilmesi talebinin”  ardından “ateşlendiğini” belirtti.

Habere göre bu sözlerin ardından yaşanan diyalog şöyle:

“Hristofyas: Benden Tasos Papadopulos’un tutanaklarını mı istiyorsunuz? Önceki Başkanlar Ulusal Konsey arşivlerini ve tutanaklarını bırakmadılar. Kleridis’ten istedik. Titos (Hristofidis), Pantelis Kuros bunları getirdi mi?

Titos Hristofidis: Hayır.

Yorgos Vasiliu: Ama ben verdim.

Hristofyas: Evet, doğru özür dilerim.

Andros Kiprianu: Önceki Başkanların arşivleri ifşa edilirse birçoğu birbirini tutmayacak.

Averof Neofidu: İyi o zaman Başkan, Kleridis döneminde, Denktaş ile olan görüşmelere yönelik tüm tutanakları almadınız mı, tam bilgilendirilmediniz mi?

Hristofyas: Genellikle, evet.

Neofidu: Hepsini aldınız.                         

Hristofyas: Hepsini değil. Kleridis ile iyi ilişkilerim vardı. Kleridis’e saygı duyuyorduk. Kleridis yurt dışına giderken, ben de Meclis Başkanı iken, havalimanına giderdim. Sabahtan akşama kadar hakaret (küfür) etmezdim”.

Gazete bu diyalog üzerine Averof Neofidu’nun, Hristofyas’a yönelik olarak “Kendisinin; Meclis Başkanı’nı bilgilendirip bilgilendirmediğini sorduğunu yazdı.

Habere göre Hristofyas bu soruya karşılık olarak “Meclis Başkanı’nın, gece gündüz kendisine  küfür ettiğini” söyledi.

Buna tepki gösteren Omiru, “işte kurumlara karşı saygınızı ispatlıyorsunuz” şeklinde yanıt verdi.

Neofidu bunun akabinde ise eski Meclis Başkanı  Marios Karoyan’a dönerek “seni bilgilendirdi mi?sorusunu sordu. Karoyan ise “Başkan yanıtlasın” yanıtını verdi.

Bunun üzerine Hristofyas, Karoyan’ı bilgilendirdiğini söyledi. Karoyan ise Hristofyas’ı yalanlayarak “beni bilgilendirmedin” dedi.   

Gazete ayrıca Hristofyas’ın, “Bir kimse bilgilendirme istiyorsa saygı göstermelidir” ifadesini kullandığını ayrıca yurt dışına gittiği veya döndüğü zaman ne Karoyan ne de Omiru’nun havalimanına gelerek kendisini uğurlamadığını da ortaya koyduğunu yazdı.

HRİSTOFYAS-ANASTASİADİS ARASINDA DA GERGİNLİK

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmenin aldığı şekil nedeniyle duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ve “Eğer geçmişin tartışılacağını bilseydim Ulusal Konsey toplantısına gelmezdim” ifadesini kullanması üzerine Anastasiadis ve Hristofyas arasında da gerginlik yaşandığını yazan gazete, Anastasiadis’in bir ara “her şeyden Kleridis mi suçlu” sorusunu da sorduğunu belirtti.

Habere göre Hristofyas bunun üzerine, kendisinin, önceki başkanlara sorumluluk yükleme niyetinde olmadığını ancak Kıbrıs sorununun, geçmiş taahhütler nedeniyle “beyaz panodan başlamadığını ön plana çıkarmak istediğini” belirtti.

Gazete, toplantıdaki seslerin yükselmesi nedeniyle, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ve Ekologlar Genel Sekreteri Yoanna Panayotu’nun, toplantıda ayrılmak istediklerini ve bunun üzerine Hristofyas’ın ara verilmesi önerisinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Hristofyas ayrıca gerginliğin devam etmesi nedeniyle toplantının, cuma günü (yarın) de devam etmesi önerisinde bulundu. Ancak bu öneri DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından reddedildi.

Verilen aranın ardından Hristofyas, belgesini okumayı sürdürmeyeceğini, bunun Ulusal Konsey’in tutanağına koyacağını ayrıca kamuoyuna açıklanması gerekliliğini addedene kadar da bunu saklı tutacağını söyledi.

“SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR”

Ulusal Konsey’in öğleden sonraki bölümünde Hristofyas’ın, ortak bir açıklamaya varılması konusunda partilere öneride bulunduğunu, ayrıca Eylül 2009’daki Ulusal Konsey kararlarının yeniden teyit edilmesi teklifinde bulunduğunu yazan gazete ortak anlaşma konusunda mutabakata varılmadığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi, Ulusal Konsey’in ortak açıklama metni üzerinde anlaşamaya varamadığını, bunun aksine çoğunluğun bazı kararlar aldığını yazdı.

Habere göre toplantıya katılanların çoğunluğu (Şilluris’in önerisi) -AKEL dışında- Hristofyas’ın sunduğu çözüm taslağının Eylül 2009 ortak kararlarına uymadığına karar verdi.

AKEL dışındaki çoğunluk (Yannakis Omiru’nun önerisi), dört özgürlüğe ilişkin anlaşmanın geri çekilmesini de talep etti.

Müzakerecinin, (Vasos Lissaridis’in önerisi), diğer tarafın kabul etmediği önerileri geri çekme hakkına sahip olması konusunda da oy birliğiyle uzlaşmaya varıldı.

TOPLANTI SONRASINDAKİ AÇIKLAMALAR

Gazete, Ulusal Konsey toplantıların ardından nadiren açıklamalarda bulunan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in  toplantı sonrasında açıklama yaptığına dikkati çekti.

Habere göre Anastasiadis yaptığı açıklamada Ulusal Konsey’in son yaptığı toplantılarda tespit edilen noktanın, Hristofyas ve Ulusal Konsey’in çoğunluğu arasında bulunan mesafe olduğunu  söyledi.

Anastasiadis, bu noktada gerekli olan şeyin, Hristofyas’ın, bir sonraki icraatların çok dikkatli olması gerektiğini anlaması olduğunu ifade etti.

KAROYAN

Alithia gazetesine göre DİKO Başkanı Marios Karoyan, Ulusal Konsey toplantılar turunun “beklenmedik” şekilde kapandığını belirtti.

Karoyan görüşmenin, önemsiz konuların ele alınmasına dönüştüğünü, alışılageldik monologların ve geçmişe değinmelerin de devam ettiğini söyledi.

Karoyan, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından sunulan ve ileriye götürülen tezler ve icraatlara ilişkin anlaşmazlıkların bulunduğunun da tespit edildiğini belirtti.

Ulusal Konsey üyelerinin Hristofyas tarafından bilgilendirilmesi konusunda, toplantının sabahki bölümünde yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin bir soru üzerine Karoyan, Hristofyas’ın, kendilerini ne kadar ve ne zaman bilgilendirdiğini daha iyi bildiğini söyledi.

OMİRU

Rum Meclis ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında, Hristofyas’ın sunduğu çözüm taslağının, Eylül 2009 Ulusal Konsey kararlarına ters olduğu konusunda Ulusal Konsey üyelerinin kararından bahsetti.

Omiru, toplantı sonunda, Kıbrıs sorununda orta ve uzun vadeli perspektifler hatta doğrudan gelişmelerle ilgili ne yapılacağı konusunda ortak bir düşüncenin çıkmamasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

ŞİLLURİS VE PANAYOTU

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris yaptığı açıklamada toplantıların sonucundan memnun olmadıklarını belirtirken Hristofyas’ın çözüm taslağının Eylül 2009 kararlarına uymadığını söyledi.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu ise Hristofyas’ın icraatlarının Eylül 2009 açıklamasının ruhuyla bağdaşmadığını ifade etti.

Panayotu ayrıca Hristofyas’ın, dört günlük toplantıda Ulusal Konsey üyelerinin farklı görüşlerini uzlaştırmayı başaramadığına da dikkati çekti.

STEFANU 

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise açıklamasında muhalefet partilerin başkanlarının suçlamalarını reddederek; Hristofyas’ın, Eylül 2009 ortak açıklamasına bağlı kalmayı sürdürdüğünü söyledi.

Fileleftheros gazetesine göre Stefanu, Ulusal Konsey’in çoğunluk kararlarının bulunmadığını ifade etti.

Bir soru üzerine Stefanu, partilerin kendi görüşlerini ortaya koyduğunu, Hristofyas’ın da, argümanlar ve de somut ifadelerle Kıbrıs sorununda takip edilen siyaset ile icraatlara yönelik tezlerini kanıtladığını belirtti.

“Ulusal Konsey, Hristofyas tarafından talep edilen, Eylül 2009 kararlarını yeniden teyit etmeliydi” ifadesini kullanan Stefanu, ancak bunun yerine, başka görüşlerin hakim olduğunu söyledi.

Stefanu, halkın ayrıca danışmanlık kurumu olan Ulusal Konsey’e değil Rum Yönetimi Başkanı’na oy verdiğini de anımsattı.

Habere ilişkin gazete başlıkları ise şöyle yer aldı:

Fileleftheros: “Hristofyas’tan Kurumsal Kriz.”

Haravgi: “Çözüm Planı’nı Dahi Reddettiler.”

Simerini: “Far West- Yoğun Kavgalar, Anlaşmazlıklar, Zıtlıklar ve Kişisel Atışmalar.”

Alithia: “Ulusal Konsey De Havaya Uçtu- Hristofyas’ın Tutumu Ulusal Konsey’de Kaosu Getirdi.”