PARTİLER İCRAATLARINDAN YOĞUN KUŞKU BELİRTTİKLERİ HRİSTOFYAS’A GÜVENMİYOR

HRİSTOFYAS İSTİFA ET ÇAĞRISINA SİNİRLENİP 10 DAKİKA ARA VERDİ

YENİ MÜZAKERECİ ATANMASINA SICAK BAKILIYOR

RUM ULUSAL KONSEYİ 15-17 ŞUBAT’TA YENİDEN TOPLANACAK, TAM GÜN TOPLANTILARINDA STRATEJİ BELİRLEMEYE ÇALIŞACAK

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas başkanlığında dün toplanan Rum Ulusal Konseyi; 15 ve 17 Şubat’ta tam gün toplantı kararı alındı. Konsey’de AKEL dışındaki bütün siyasi partiler Hristofyas’ın Kıbrıs sorunundaki icraatlarına yoğun kuşku belirtti, 4 saat süren toplantıda Rum Yönetimi Başkanı’na güvensizlik gözle görünür hale geldi.

Fileleftheros “Hristofyas’ın Yalnız Yolculuğu... AKEL Dışında Bütün Partilerden Yoğun Kuşku ve Güvensizlik” başlıklı manşet haberinde Konsey toplantısının çok olumsuz bir havada geçtiğini ve bunun sürtüşmelere neden olduğunu vurguladı.

Habere göre Hristofyas dünkü toplantıda Greentree’de gelişenler hakkında gündem tarzında bir bilgilendirme yaptı. Rum tarafının BM’ye vermiş olduğu (15 Aralık) çözüm taslağını Konsey üyelerine dün de vermeyince sert eleştirilere hedef oldu. Hristofyas, Rum tarafının çözüm taslağını Konsey üyelerine vermemesine gerekçe olarak, henüz Kıbrıs Türk tarafı ile teati edilmemiş olmasını gösterdi.

HRİSTOFYAS’TAN “GÜNDEM TARZINDA” BİLGİLENDİRME

Gazete Hristofyas’ın “gündem tarzında” diye nitelediği bilgilendirmesinden bazı kesitleri şu şekilde aktardı:

“Hristofyas, bugünkü şartlar altında Kıbrıs sorununda çok taraflı konferans toplanmasını kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bilgilendirmeden ayrı olan; Türklerin, dönüşümlü başkanlık (3 yıl Kıbrıslı Rum, 2 yıl Kıbrıslı Türk) ve ilk 30 ay eş başkanlık önerisiydi. Eroğlu’nun önerisine göre ağırlıklı ve çapraz oy konusunun Senato koşuluna bağlanması önerildi. Her bir toplumdan 10 Senatör sisteme onay vermezse (sistem) geçerli olmayacak. Kıbrıs Rum tarafı, önerinin paket olduğuna; yani dönüşümlü başkanlıkla ağırlıklı ve çapraz oyun paket olduğuna işaret etti. Mülkiyet konusunda Kıbrıs Rum tarafı veriler sundu; buna göre: işgal bölgelerinde 46 bin Kıbrıs Rum konutu, özgür bölgelerde de 11 bin Kıbrıs Türk konutu bulunuyor.”

ÇOK SİNİRLENDİ, 10 DAKİKA ARA VERDİ

Hristofyas’ın bir ara çok sinirlendiği ve Konsey toplantısına 10 dakika ara verdiğini belirten gazete edindiği bilgilere dayanarak Hristofyas’ın, EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris’in; istifasını istemesi nedeniyle sinirlendiğini ve “Saygı yok. Bu ne kin!” dediğini yazdı. Habere göre Şilluris’in “mesele kişisel değil” demesi üzerine Hristoyfas “Size iyilik yapmayacağım -Kıbrıs sorununda çok taraflı konferans düzenlenmesini kastederek- hayır diyeceğim” dediğine vurgu yaptı.

Habere göre DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis; Kıbrıs sorununun yönetilme şekli konusunda eleştirilerde bulundu ve Rum tarafı adına bir müzakereci atanması önerisini tekrarladı.

DİKO Başkanı Marios Karoyan tarafından parti adına sunulan belgede; Dimitris Hristofyas’ın Ulusal Konsey’in görüş ve kararlarını görmezden gelmeye devam etmesi halinde DİKO’nun müzakereciye (Hristofyas) güvenemeyeceğini vurguladı.

EDEK Başkanı Yannakis Omiru Hristofyas’ın icraatlarını eleştirdi ve bugünkü işleyiş şekliyle (Konsey’in karar almak yerine sonradan bilgilendirilmesi) Rum Ulusal Konseyi’nin yararından kuşku belirtti.

Hristofyas’a destek veren tek parti AKEL’di. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu; takvim ve hakemlik diye bir şey olmadığını belirterek, tavırlarından dolayı diğer siyasi partileri eleştirdi.

Toplantıda, BM Genel Sekreteri Ban’ın; kararların rolüyle ilgili ifadesi de tartışıldı. DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos “kararlara göre” ifadesi başka, “kararların ruhuna göre” ifadesi başkadır. Bizim durumumuzda ikinci ifade kullanılmıştır” dedi.

DİKO, EDEK ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin, görüşlerini yazılı olarak sunduklarına işaret eden gazete dünkü toplantıda Aleksander Downer meselesinin de ele alındığını ve öğleden sonra toplanan Rum Meclisi Genel Kurulu’nda dile getirilen tezlerin not edildiğini yazdı.

KAVGA KONSEY DIŞINA DA TAŞTI

Aynı gazete haberinin “Kavga Konsey Dışına Taşındı... Müzakereci, Downer ve Güvenlik Supapları” başlığıyla ayırdığı bölümünde Konsey toplantısı sonrasında siyasi parti liderlerinin açıklamalarının neredeyse “çağladığını” yazdı.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis partisinin, “çıkmaz ve Kıbrıs Rum tarafına sorumluluk yüklenmesi tehlikesinden kaçınılması için bir dizi öneri sunduğunu söyledi. Önerdiği müzakerecinin; Rum Yönetimi Başkanı’nın mı yoksa Ulusal Konsey’in mi emri altında olacağı sorulduğunda Anastasiadis şu cevabı verdi:

“Gerçekten birlik olmak isteniyorsa, Kıbrıs sorununun istişareyle ve el birliğiyle yönetilmesi gereken bir sorun olduğuna inanılıyorsa, şahsi görüşüm; müzakerecinin hem Başkan’ın, hem Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin hem de Ulusal Konsey’in emri altında olması gerektiğidir.”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu New York’ta, emniyet supapları konulduğunu, siyasi partilerin dile getirdiği; ara çözümler, görüş birliklerinin bağlayıcı şekilde listelenmesi endişelerinin gerçekleşmediğini söyledi. Kiprianu şunları söyledi:

“Sayın Downer’ın ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisinin değiştirilmesi önerileri uluslar arası camia tarafından;  müzakereleri geciktirme çabası olarak algılanmaz mı? Bu da olası çıkmazın sorumluluğunun Kıbrıs Rum tarafında olduğu mesajını vermek isteyenlere yardımcı olmaz mı? Bu, uluslar arası camianın; Kıbrıs sorununun alelacele kapatılmasını isteyen bölümünü güçlendirir”

DİKO Başkanı Marios Karoyan Dimitris Hristofyas’ın; Ulusal Konsey toplantısı sırasında ortaya koyduğu önerilere itiraz belirtti ve “sadece eleştiride bulunmadık, somut adımlar da önerdik” dedi.

EDEK Rum Yönetimi Başkanı’ndan; “Kıbrıs sorununun ana başlıklarında anlaşma olmadan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Rum tarafının takvimleri, hakemliği ve uluslar arası konferansın herhangi bir türünü kabul etmeyeceğini” BM Genel Sekreteri’ne bildirmesini istedi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru partisinin; Konsey’in zamanında bilgilendirilmemesini de gündeme getirerek “ciddi bir işleyiş meselesi bulunduğunu” vurguladığını anlattı.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris Konsey toplantısında, Greentree zirvesinin sonuçları ve Greentree’yi gündeme getirenler nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın  istifasını istedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu da New York’un yönetilmesinde ciddi hatalar yapıldığı görüşünü ortaya koydu.

STEFANU ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Gazete  “Ulusal Konsey: İki Tam Gün Toplantı... Stefanu Partilerin Eleştirilerini Yanıtladı” başlıklı haberinde ise Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun 4 saatlik Konsey toplantısından sonra yaptığı açıklamada siyasi partilerin eleştirilerine değindiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas’ın siyasi partileri hem bilgilendirdiğini hem görüştüğünü hem de onlarla istişarede bulunduğunu söyleyen Stefanu, Hristofyas’ın Greentree’de Rum tarafının tezlerini de, Kıbrıs müzakere prosedürünün takvim ve hakemlik öngörmediğini de, Rum tarafının bunları kabul etmesinin söz konusu olmadığını da net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Stefanu, uluslar arası konferans konusunda Hristofyas’ın; BM kararlarının, Kıbrıs osrununun uluslar arsı yönleri için uluslar arası konferans düzenlenmesi konusunda; iç yönlerde anlaşmaya varılması şartı öngördüğünü söylediğine işaret etti.

Hristofyas’ın, Rum Ulusal Konseyi tarafından yapılan açıklama çerçevesi içerisinde hareket ettiğini ve bu tezleri savunduğunu söyleyen Stefanu; AKEL dışındaki bütün siyasi partilerin talebi olan; Rum tarafının müzakerecisinin değiştirilmesi konusunda şunları söyledi:

“Kıbrıs Rum tarafı tarihi olarak bir evrim süreci geçirerek bu noktaya geldi ve yıllar boyu Başkan, müzakereci oldu. Başkan Hristofyas Kıbrıs sorununu müzakere ediyor. Önümüzde başkanlık seçimleri olsa da herkesin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden söz ederken, özellikle de çok hassas bir aşamada bulunduğumuz şu anda çok dikkatli olması gerekir.”

BÜTÜN PARTİLER MÜZAKERECİ ATANMASINI BENİMSİYOR

Alithia haberi “Ulusal Konsey’de Uçurum Derin... AKEL Dışındaki Bütün Partiler Anastasiadis’in; Müzakereci Atanması Önerisini Benimsiyor... DİKO Cevap Hakkını Mahfuz Tutuyor” başlıklı haberinde Hristofyas’ın dünkü toplantıda Konsey’in halen bildiklerinin dışında yeni bir şey söylemediğini, bunun da 4 saatlik toplantıdaki havayı gerdiğini yazdı.

Habere göre Rum tarafının BM’ye verdiği çözüm taslağını konsey üyelerine vermemesine yapılan yoğun eleştiriler üzerine Hristofyas Rum Ulusal Konseyi’nin bir sonraki toplantısına kadar hem Rum tarafının çözüm taslağını hem de müzakerelerde bugüne kadar kaydedilen görüş birlikleri listesini Konsey üyelerine ulaştırmaya söz vermek zorunda kaldı.

DİKO Başkanı Karoyan’ın “New York’a 3 hayırla gittin, 3 evetle döndün” diyerek Hristofyas’ı Rum Ulusal Konseyi’nin Greentree-2 öncesinde aldığı kararı yerine getirmemekle suçladığını belirten gazete dünkü toplantıda Anastasiadis’in yeni müzakereci önerisinin de yoğun şekilde tartışıldığını yazdı, özetle şunları ekledi:

“DİSİ Başkanı müzakereci atanmasının Başkan Hristofyas’ı içerisinde bulunduğu zor durumdan çıkartabileceğini söyledi. Önerisini; Hristofyas’ın; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Rum tarafının katılacağı uluslar arası konferans önerisiyle de alakalandırdı. Öyle bir konferansta Hristofyas’ın iki sıfat birden taşıyamayacağını söyleyen Anastasiadis yeni bir müzakereci atanması halinde Hristofyas’ın BM’nin; AB dönem başkanlığı sırasında müzakerelere ara verilmesi gerektiği argümanından da kurtulmuş olacağına işaret etti.

Araya giren Hristofyas ‘Gitmemi istiyorsunuz ama bunu açıkça söylemiyorsunuz’ dedi. Ancak Şilluris açıkça söyledi ve Hristofyas’tan istifa etmesini istedi. Şilluris Hristofya’ın bunu; Mari’deki patlamanın hemen ardından da, ABD’deki başarısızlığı nedeniyle şimdi de yapması gerektiğini söyledi.

Anastasiadis’in yeni müzakereci önerisine AKEL dışındaki bütün partilerden destek gelirken DİKO konuyla ilgili görüşünü bir sonraki Konsey toplantısına bıraktı.

Partiler ile Hristofyas’ın uzlaştığı tek konu Aleksander Downer konusuydu. Downer’ın, müdahalelerinin çerçeve dışına çıktığı, rolünün sınırlandırılması gerektiği görüşleri ortaya konulurken AKEL; Downer’la ilgili yapılacaklarda çok dikkatli olunması gerektiği, Ban Ki Moon’a yönelik raporu yazacak kişinin Downer olduğu; şahsına yapılacak eleştirilerin Rum tarafı açısından bumerang olabileceği uyarısında bulundu.”

HRİSTOFYAS PARTİLERDEN AZAR İŞİTTİ

Politis “Azar İşitti... Muhalefetten, Yeni Müzakereciden İstifasına Kadar Talepler” başlıklı haberinde Hristofyas’ın dünkü toplantıda dört saat boyunca; Greentree’deki icraatlarından dolayı muhalefet partilerinden azar işittiğini, hatta EURO.KO’nun; Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı öncesinde iç cephede birlik sağlanmasının tek yolu olarak gösterdiği; istifasını bile talep ettiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas New York müzakerelerinin perde arkası hakkında bilgi verirken; Rum tarafının uluslar arası konferans çağrılması perspektifiyle ilgili güvenlik ağı oluşturduğunu, bunun da Güvenlik Konseyi olduğunu söyledi. Greentree görüşmelerinden önce Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle görüşmeler yaptığını hatırlatan Hristofyas Rusya, Fransa ve Çin’in desteğini sağladığını söyledi.

Nikos Anastasiadis Güvenlik Konseyi’nin, kendilerinin istediği gibi bir güvenlik ağı olmadığı görüşünü belirterek; Güvenlik Konseyi’nin son kararında uluslar arası konferanstan söz ettiğini ancak BM’nin Greentree’de çok taraflı konferanstan bahsettiğini vurguladı.

“MÜZAKERELERİN ZEMİNİ” 15-17 ŞUBAT’TA GÖRÜŞÜLECEK DİKEN

Simerini “Hristofyas’a ‘Ulusal’ Ateş... Partilerin Bilgilendirme Eksikliği ve Yanlış İcraatlara Sert Eleştirileri” başlığıyla yansıttığı haberinde Rum tarafının stratejisi ve çözüm taslağı ile Rum müzakereci ve Aleksander Downer konusunda yoğun anlaşmazlık yaşandığını belirtti.

En sert tartışmalardan birinin de müzakerelerin zemini olduğuna işaret eden gazete siyasi partilerin Hristofyas’ın dünkü bilgilendirmesinden ve icraatlarından memnun olmadıklarını, Rum tarafının stratejisini belirlemek maksadıyla 15 ve 17 Şubat’ta yapılacak yeni Konsey toplantılarındaki ana dikenlerden birinin de müzakerelerin zemini meselesi olduğuna işaret etti.

“SİYASİ PARTİLER OLDUBİTTİLERİ SAĞLAMLAŞTIRACAK ÖNERİLER SUNUYOR”

Haravgi, “Hedef, (oldubittileri) Sağlamlaştırmak Değil, Çözüm” başlıklı manşet haberinde Rum Ulusal Konseyi’nin 15 ve 17 Şubat’ta yeniden, tam gün toplanacağını belirtti.

Gazete AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “sunulan bütün önerilerin oldubittilerin sağlamlaşmasını değil çözümü hedeflemeli. Maalesef siyasi partilerce sunulan çoğu önerinin oldubittilerin sağlamlaşmasına sürüklediğini üzülerek görüyorum” dediğine işaret etti.

Habere göre muhalefetin, Greentree’de takvimler konulduğu söylemini reddeden Kiprianu “2004’te de Rum Ulusal Konsey’in hakemliğin, takvimlerin ve referandumların kabul edilmemesi kararı vardı ancak öyle baskılar yapıldı ki, müteveffa Tasos Papadopulos, bütün bunları kabul ederek döndü. ‘Çünkü çok ağır baskılar yapıldı. Ancak bugün bunlardan hiçbiri olmamıştır” dedi.