Rum hükümetinin, doğal gazın “Kıbrıs’a” nasıl ve ne zaman geleceğinin tespit edilmesi amacıyla, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği MEB’i içerisinde, araştırma sondajları gerçekleştirmiş olan Noble Energy şirketiyle bugün, yoğun bir diyaloğa başlayacağı ifade edildi.

Simerini ve diğer gazetelerin haberine göre, dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis, doğal gaz konusunda bir temas grubu oluşturduklarını anımsattı ve bu grubun şirketle bugün yoğun bir diyaloğa başlayacağını söyledi. Silikiotis, doğal gazın “Kıbrıs’a” nasıl ve ne zaman geleceğini tespit eder etmez; nihai kararları alacaklarını kaydetti.

Rum Ekonomi Bakanı ile Avrupa Yatırım Bankası arasında, bu amaca yönelik olarak imzalanan bir kredi (anlaşması) bulunduğunu da dile getiren Silikiotis, dün Rum Elektrik Dairesi AİK’in Yönetim Kurulu Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Habere göre, görüşmenin ardından açıklamada bulunan Silikiotis, Rum tarafının daha ucuza elektrik üretebilmesi için, doğal gazın adaya gelişi konusunun ele alındığını söyledi.

AİK’in şimdiden doğal gazı kabul edebilecek üniteleri bulunduğunu ve AİK’in programında bir ünite daha inşa edilmesinin yer aldığını ifade eden Silikiotis, AİK yetkililerini, devletle konsorsiyum halinde kurulacak olan akaryakıt kara terminali için ihaleye çıkılabilmesi için sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

Silikiotis’in dün Rum Devlet Doğal Gaz İşletmeleri (DEFA) Başkanı ve Yönetim Kurulu ile bir araya geldiğini de yazan gazete, Silikiotis’in görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, doğal gazın özellikle ilk olarak AİK’in elektrik ihtiyaçları için adaya geleceğini söylediğini belirtti.

Silikiotis, konuyu açıklığa kavuşturmalarının ardından, DEFA’nın AİK ile birlikte, doğal gazın taşınması için müzakerelere başlayabileceklerini ifade etti.

DEFA’nın kendisini doğal gaz şebekesi planıyla ilgili olarak bilgilendirdiğini de belirten Silikiotis, şebekenin inşasına ne zaman başlanacağına dair bir soruya karşılık ise, ilk önce doğal gazın adaya ne zaman geleceğinin açıklığa kavuşması gerektiğini kaydetti.

Silikiotis, Rum hükümetinin, ülkenin bölgesel bir enerji merkezine dönüştürülmesini stratejik hedef olarak belirlediğini de sözlerine ekledi.

Böyle bir şeyin, gerekli alt yapıların inşa edilmesi koşuluna bağlı olduğunu ifade eden Silikiotis, dün katıldığı bir toplantıda, Rum tarafının 12’inci parsel haricindeki diğer parselleri için çıktığı 2’inci tur ihaleye de değindi.

Avrupa Parlamentosu’nun Rum tarafı ve Yunanistan’daki ofislerinin, Rum Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Lefkoşa’nın Güneyi’nde düzenlediği “AB’de Enerji Güvenliği” konulu konferansta da konuşan Silikitos, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği MEB’i içerisinde kısa zaman önce tespit edilen doğal gaz rezervlerinin, Rum tarafının Doğu Akdeniz’in siyasi ve enerji sahnesindeki rolüyle ilgili olarak, yeni perspektifler ve yeni bir dinamik meydana getirmekte olduğunu kaydetti.

Yabancı şirketlerin ikinci tur ihaleye büyük ilgi göstermekte olduğunu dile getiren Silikiotis, geriye kalan parsellerin de, doğal gaz rezervleri bulunması açısından 12’inci parselle aynı derecede güzel perspektiflere sahip olduklarını ifade etti.

Politis ise haberinde, Rum hükümetinin Noble’nin tam tersine, doğal gazın karaya ulaştırılması amacıyla kullanılacak olan boru hattının döşenmesini; sıvılaştırma terminalinin inşasıyla ilgili taahhütlerle ilişkilendirmek istemediğini yazdı.

Gazete, Noble Energy şirketi ile bugün başlayacak olan diyaloğun, daha çok, şirketin doğal gazın Vasiliko’ya geliş tarihiyle ilgili niyetlerinin araştırılması şeklinde olacağını kaydetti.

DEVLETİN BİR ŞİRKETLE KONSORSİYUM HALİNDE İNŞA EDECEĞİ AKARKAYIT DEPOLAMA TERMİNALİ

Gazete, devletin bir şirketle konsorsiyum içerisinde Larnaka’ya bağlı Vasiliko bölgesinde inşa edeceği akaryakıt depolama terminali konusunda ise, devletin stratejik ortağı olma yolundaki adayların nihai önerileriyle ilgili standartları hazırlamak için (bakanlar komitesi tarafından) atanan teknik komitenin çalışmalarını tamamladığını yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, teklif belgelerinin Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’e iletildiğini yazan gazete, belgelerin terminalle ilgilenen beş şirkete gönderilene kadar, yapacak birçok önemli şey olduğunu belirtti.

Gazete, teknik komitenin hazırlamış olduğu belgenin, şirketler tarafından ortaya konacak olan önerilerin objektif bir şekilde değerlendirilmesine izin verecek şekilde, tekno-ekonomik seçenekler ve kriterlerden oluşacağını ifade etti.

HİDROKARBON YASASIYLA İLGİLİ DAVA YÜKSEK MAHKEMEDE

Haravgi gazetesi ise haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, hidrokarbon yataklarıyla ilgili yasanın (arama, araştırma ve işletme) Anayasa’ya uygun olup olmadığı konusunda Yüksek Mahkemeden uzman görüşü alınması için, geçtiğimiz Perşembe günü Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunduğunu yazdı.

Direktifler verilmesi ve tarafların yazılı olarak görüşlerini belirtmeleri için, davanın 3 Mayıs tarihinde görülmesine karar verildiğini kaydeden gazete, davanın aylarca sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Yüksek Mahkemeye yapılan başvuruda, Hristofyas’ın Anayasa’nın 19 maddesine atıfta bulunmakta olduğunu kaydeden gazete, Hristofyas’ın bu 19 maddenin hidrokarbon yasasına aykırı olduğunu savunduğunu belirtti.

Gazete, bu 19 madde içerisinde, ilgili bakanın ve bakanlar kurulunun yetkileriyle ilgili maddeler bulunduğunu da ekledi.