İÇİŞLERİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE TASARIYI UYGUN BULMADI

 Rum Tapu Dairesi’nin, ipotekli gayrı menkullere açık artırma hakkı dahil ticari bankalar tarafından el konma yolunu açan bir yasa tasarısı hazırladığı, ancak İçişleri Bakanlığı’nın ekonomik kriz nedeniyle tasarıyı Meclis’e sunmayı uygun bulmadığı bildirildi. 

Fileleftheros “Kriz Toplu Elden Çıkarmaları Dondurdu... Açık Artırmalarla İlgili Yasa Tasarısının İleri Götürülmesi Ertelendi... İçişleri Bakanı Geri Adım Attı ve Meclis’e Yazılı Bilgi Verdi” başlıklı haberinde, Tapu Dairesi tarafından hazırlanan tasarıda değişiklik yapılarak,  ipotekli (mortgage) kredi verenlere özel  açık artırma da dahil özel anlaşma ile bu malları satma olanağı tanıma hedefi güdüldüğünü yazdı.

İlgili tasarının Başsavcılık tarafından gerekli hukuki incelemeden geçirildiğini belirten gazete, İçişleri Bakanlığı’nın meclise gönderdiği 26 Mart tarihli yazıyla, yasa tasarısının ekonomik sorunlar yaşayan binlerce aileye getireceği yıkım nedeniyle süresiz ertelenebileceğini kaydetti.  Yazıda, “Belki de ipotekli mallara kredi sağlayıcıları tarafından toplu halde el konulması için uygun zaman değildir” ifadesi kullanıldı.

Gazete, yasa tasarısının bugünkü şartlarda meclis tarafından kabul edilme ortamının bulunmadığına da işaret ederek, meclise sunulması halinde hükümete yönelik büyük bir tepkiye neden olacağını yazdı ve başkanlık seçimlerinin  yaklaştığına vurgu yaptı.

Gazete, Tapu Dairesi’nde kamu çıkarına yönelik borçların ödenmesi maksadıyla İçişleri Bakanlığı veya diğer devlet birimlerinin talebi üzerine kaza mahkemeleri tarafından verilen yüzlerce taşınmaz mal satış emrinin icra için beklediğini de vurguladı.

Habere göre, Tapu Dairesi’nde bekleyen dosyalardan büyük bölümünün satış gelirlerinin tamamına yakını kamuya değil bankalara gidiyor.