Rum Savunma Bakanlığı, Sayıştay Başkanı Hristalla Yorgacis’in RMMO’ya ait hücumbotlar için alınan gözlem sistemlerinin sıklıkla arızalandığını kısa süre önce yayınladığı yıllık raporunda ifşa etmesinden rahatsız oldu.

Alithia “Neden Şikâyet Ettiniz Sayın Yorgaci?” başlığıyla verdiği haberde, Savunma Bakanlığı’nın RMMO’nun ilgili teçhizatındaki bu sorunların Sayıştay Başkanlığı’nın kısa süre önce açıklanan 2010 yılı raporunda ifşa edilmemesi gerektiği görüşünü vurguladığını yazdı.

Habere göre Rum yönetimi 2,5 milyon Euro ödeyerek 4’ü Rum polisinin hücumbotları, 2’si de RMMO’ya ait hücumbotlar için olmak üzere gece-gündüz gözlem sistemlerinden toplam 6 adet satın aldı. Ancak hemen ardından bu sistemler pek çok sorun çıkardı ve bunlar Sayıştay Başkanı’nın 2010 yılı raporunda yer aldı.

Gazete, Sayıştay Başkanlığı’nın her yıl devlet mekanizması ve bütün devlet birimlerindeki kötü yönetim ve ihmallerle ilgili yıllık raporlar yayınladığını, bütün devlet birimlerinin kendileriyle ilgili noktalara yanıtlar verdiğini hatırlattı.

Habere göre RMMO’ya ait iki torpido botun da Sayıştay raporuna “helikopterlerde olduğu gibi burada da beceriksiz olduk” ifadesiyle girmesi ve bu şekilde yayınlanması, Rum Savunma Bakanlığını rahatsız etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Bu konu (gece-gündüz gözlem sistemlerinin bakım-tamiri) savunma zırhı bütçesi içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla bu rapora girmemesi gerekirdi. Savunma Bakanlığı 30 Aralık 2011’de gönderdiği mektupla, Sayıştay Başkanlığı’na konuyla ilgili görüş ve gözlemlerini aktarmıştı” denildi.

Gazete, Sayıştay Başkanlığı raporunda gözlem sistemlerinin bakım-tamiri konusu baştan savma yapıldığından bu sistemlerde pek çok teknik sorun meydana geldi ve torpido botların özellikle arama-kurtarma ve kaçak mültecilerle mücadele olmak üzere satın alınma maksatlarını tam olarak yerine getiremediklerine dikkat çekildiğini yazdı.