Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis “Ciddi güçlerle bağlar ve bağlantılar gerçekleştirdiklerini” belirterek, “bunu Doğu Akdeniz bölgesindeki barış, güvenlik, işbirliği ve kalkınma şartlarını oluşturmak maksadıyla yaptıklarını” öne sürdü.

Haravgi “Kıbrıs’ta İsrail Askeri Üssü Konusu Yok... Savunma Bakanı Eroğlu’nun ‘Gizli Görüşmeler’ İddialarını Yanıtlıyor” başlıklı haberinde İliadis’in  “Genel kabul görmüş egemenlik haklarımızın Türk tehdit ve tahriklerine anestezi ve koruma ağı olarak işlemesini bekliyoruz. Buna paralel olarak, Doğu Akdeniz’deki barış, güvenlik, işbirliği ve kalkınma şartlarını oluşturmak maksadıyla ciddi güçlerle bağlar ve bağlantılar gerçekleştiriyoruz” dediğini yazdı.

Habere göre İliadis, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Güney Kıbrıs’ın İsrail’le Güney’de muhtemel İsrail askeri üssü konusunda gizli görüşmeler yaptığı açıklamasını değerlendirirken “İsrail’in Rum Yönetimine böyle bir konu götürmediğini defalarca açıkladıklarını” söyledi.

“Bu meselenin ne kendisinin Tel Aviv’e ne de İsrail Başbakanı’nın kısa süre önce Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyarette gündeme geldiği” iddiasında bulunan İliadis, “kaygan zemin üzerinde olan ve yeni enerji ve ekonomik olguların ortaya çıktığı bir bölgede ortak menfaatleri bulunan komşu devletlerin işbirliği yapması doğaldır” ifadesini kullandı.

İliadis “Rum-İsrail işbirliğinin kimsenin aleyhine olmadığını” savundu ve “Kıbrıs sorununa BM’nin ilgili karları temelinde çözüme katkı koyar ve uluslararası hukuk kurallarına uygun hareket ederse Türkiye de dahi diğer bölge devletleri de bu işbirliğine memnuniyetle kabul edilir” dedi.

Dimitris İliadis “bu işbirliği çerçevesinde İsrail’in Rum hava sahasını serbestçe kullanabileceği söylenebilir mi” sorusuna karşılık Güney Kıbrıs’ın, “uluslararası hukuk tahtında, önceden onay alınması kaydıyla gerek uçuş kontrol bölgesinin gerek münhasır ekonomik bölgesine bağlı karasularının kullanılmasına izin verdiğini” söyledi. İliadis, bunun, “keyfi ve yasadışı davrandığını” ileri sürdüğü Türkiye’yle hariç herkesle yapıldığını ifade etti.