Rum Meclisi’nin, dünkü toplantısında, Rum Devlet Doğalgaz İdaresi (DEFA) ve Enerji Düzenleme Dairesi’nin (RAEK) doğalgazla ilgili konularda oynadıkları rolün perspektifini belirleyen yasa tasarısını onayladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Meclis Ticaret Komitesi’nin ilk raporunda, yasa tasarısının tüm partilerin onayını aldığının belirtildiğini, ancak daha sonra bir rapor daha yayınlanarak, yasa tasarısına AKEL milletvekillerinin onay vermediğinin açıklandığını haber verdi.

Gazete, 2011 yılı sonunda başlayan süreçte, Milletvekilleri Angelos Votsis ile Nikos Katsuridis tarafından Meclis’e sunulmuş iki ayrı yasa önerisi bulunduğunu kaydederek, Votsis’in önerisinde DEFA’nın tekelliğinin korunmasını, Katsuridis’in ise RAEK’in düzenleyici olarak rol oynayacağı doğalgaz alımının serbest bırakılmasını önerdiğini yazdı.

Haberde, bugün hala Rum Bakanlar Kurulu’nun, DEFA’nın RAEK’in rolü olmaksızın tekelliğini sürdürmesi ve doğalgazı yalnızca sıvılaştırılmış halde almasıyla ilgili 2007’de vermiş olduğu kararının geçerli olduğu ifade edilirken, doğalgaz alımı konusunun dünkü tartışılma sürecinde, Votsis ile Katsuridis’in yapmış olduğu önerilerin birleştirilerek görüşüldüğü ve DEFA’nın, RAEK’in de rol oynaması önkoşuluyla, tekelliğinin korunmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Gazete, Rum Başsavcılığı’nın, DEFA tekelinin yasal olup olmadığı konusuna ihtiyatlı yaklaştığını, ancak DEFA’nın avukatlarının, Anayasa’ya aykırı herhangi bir durum bulunmadığı konusunda hukuki görüş verdiğini yazdı.

KOMİSYON’DAN “MARİ DAYANIŞMA FONU”NA ONAY ÇIKMADI

Gazete, bir diğer haberinde de, Rum Yönetimi’nden Avrupa Komisyonu’na yapılmış olan, 11 Temmuz 2011’de Mari’deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nde meydana gelen patlama için dayanışma fonu oluşturulması talebine, Komisyon’dan olumsuz yanıt geldiğini yazdı.

Haberde, Komisyon’un ret cevabında, patlama nedeniyle meydana gelen zararın sigorta şirketleri tarafından karşılanmış olmasını sebep gösterdiği ifade edildi.