YENİ KABİNE PAZARTESİ VEYA SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

HRİSTOFYAS’IN BASIN TOPLANTISI HAFTAYA ERTELENDİ

Rum Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın dün görevinden istifa ettiği bildirildi.

Alithia gazetesi “4 Nedenle Gidiyor” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Kazamias’ın görevinden ayrılmasında özde 4 etken bulunduğunu, ancak bu etkenlerin dışında Kazamias’ın Tasos Papadopulos hükümeti zamanında, dönemin AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ve Maliye Bakanı Mihalis Sarris ile kötü ilişkilerinin de bu süreci tetiklediğini yazdı.

Gazete, Kazamias’ın gidişindeki 4 etkeni ise şöyle sıraladı:

“ 1. Desteklediği Merkez Bankası Müdürü Athanasios Orfanidis’in görev süresinin yenilenmemesi,

2. Kumarhanelerle ilgili izin konusu. Başkanlık ve AKEL’den kumarhaneler konusunun ileriye götürülmesi konusunda söz almış olmasına rağmen akabinde tutum değiştirmiş olmaları.

3. AKEL’in Kazamias’ı desteklemek yerine popülizm karşıtı tedbirlerinden dolayı mesafeli durması.

4. Ciddi sağlık durumu. Tedavi edilebilir, ancak tedavisi için birkaç aya ihtiyaç duyuluyor.”

Gazete, henüz istifa ettiğiyle ilgili haberlerle ilgili resmi bir açıklamada bulunmayan Kazamias’ın bugün Başpiskopos II. Hrisostomos ile hükümet ve Kilise arasında Kilise’nin taşınmaz mal vergisi ödemesine ilişkin geçtiğimiz gün imzalanan anlaşmayla ilgili gerçekleştireceği görüşmenin ardından, bir basın toplantısı düzenleyerek, istifa gerekçelerini açıklayacağını yazdı.

Haberde, Kazamias’ın yerine Sağlık Güvenliği Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı, eski Merkez Bankası Genel Müdürü Vasos Siarlis’in getirileceği yönünde bilgiler olduğu kaydedildi.

YENİ KABİNE PAZARTESİ VEYA SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Gazete, bir diğer haberinde de, yeni kabine oluşumunun, Başkan Dimitris Hristofyas’ın çarşamba günü düzenlenecek Kıbrıs konulu basın toplantısı öncesinde pazartesi veya salı günü açıklanacağını yazdı.

Yeni kabinede İçişleri Bakanı’nın eski Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru; Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanının da şu anki İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis olacağı ifade edildi.

Öte yandan Politis gazetesi de “Yeni Kişileri Kesinleştirdiler... Hükümette Yeni ‘Mini Kabine’ Değişikliği Bugün Bile Açıklanabilir” başlıklarıyla aktardığı haberde, Başkan Dimitris Hristofyas’ın dün Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’yu arayarak almış olduğu kararlarla ilgili bilgilendirdiğini yazdı.

Haberde, kabinedeki “mini değişikliğin” bugün açıklanmasının olası olduğu ifade edildi.

Gazete, Kazamias’ın istifa etme sebebini de “sağlık problemleri” olarak gösterdi.

HRİSTOFYAS FİLELEFTHEROS’U DOĞRULADI

Fileleftheros gazetesi de, “Yeni Bakanlar Hazır... Maliye Bakanlığı’na Vasos Siarlis – Eleni Mavru İçişleri Bakanı” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, gazetede geçtiğimiz gün çıkan kabine değişikliği haberini teyit ettiğini yazdı.

Haberde, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’nun görevinden istifa etmediğini açıkladığı, ancak Hristofyas’ın kabine değişikliği yapma hakkı bulunduğunu söylediği kaydedildi.

Gazete, Hristofyas’ın Andoniadu’nun istifasını birkaç haftadır Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sofoklis Aletraris ile yaşadığı çatışma nedeniyle hazırlamakta olduğunu da belirtti.

HRİSTOFYAS’IN BASIN TOPLANTISI HAFTAYA ERTELENDİ

Gazete, bir diğer haberinde de, Hristofyas’ın Kıbrıs sorunu ile ilgili bugün düzenlenmesi beklenen basın toplantısının çarşamba gününe ertelendiğini yazdı.

Haberde, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun, bu ertelemenin kabine değişikliğiyle bir bağlantısı bulunmadığını açıkladığı belirtildi.

Haber, Simerini gazetesinde “Kapılar Ardında Mini Kabine Değişikliği”, Haravgi gazetesinde de “Kabine Önümüzdeki Günlerde” başlıklarıyla aktarıldı.