MEZBAHA ÇALIŞANLARI SÜRESİZ GREVE GİDİYOR, SİLİKİOTİS UYARDI: “KAPATIR SATARIZ”

Rum Meclisi’nin, “Sivil Havacılık Yasası”nda yaptığı değişiklikle Rum hava trafik kontrolörlerinin grev yapmalarını yasaklamasının ardından, kontrolörler; daha önce açıkladıkları 12 ve 15 Mart tarihlerindeki 4’er saatlik grevlerini kaldırdı. Rum Ulaştırma Bakanı Efthimios Flurencos, “şimdi, hava trafik kontrolörleriyle eşit şartlarda diyalog yapılabilir” dedi.

Alithia “Eşit Şartlarda Diyalog” başlıklı haberinde Flurencos’un; hava trafik kontrolörleriyle daha önce anlaştıkları diğer gündem konularında temas edeceklerini, bu diyaloğa yardımcı olmak için Eurocontrol’den üst düzey bir yetkilinin Güney’e gitmesinin beklendiğini söylediğini yazdı.

Gazeteye göre hava trafik kontrolörleri Rum Meclisi’nin, grev haklarını düzenleyen yasayı geçirmesinin ardından; bundan sonra atacakları adımları belirlemek için, kararla ilgili hukuki görüş istedi. Rum Hava Trafik Kontrolörleri Birliği Yönetim Kurulu, cumartesi günü toplanarak gelişmeleri değerlendirecek, önümüzdeki hafta da genel kurul yapılacak.

Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, meclisten geçen yasanın, grev haklarının yasaklanması değil düzenlenmesiyle ilgili olduğunu belirterek “hedefimiz çalışanların grev haklarını yasaklamak değil, çok hassas ve özlü olan hava trafik kontrolü konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hayati çıkarlarını korumaktır” dedi.

Politis hava trafik kontrolörlerinin, grev haklarıyla ilgili yasal düzenlemenin ardından şimdi de ek mesai çalışmayı reddetme olanaklarını araştırdıklarını yazdı.

MEZBAHA ÇALIŞANLARI SÜRESİZ GREVE GİDİYOR, SİLİKİOTİS UYARDI

Gazete “Köfünye” (Geçitkale) mezbahası çalışanlarının maaşlarının ve 13’üncü maaşlarının ödenmediği, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığı gerekçesiyle önümüzdeki pazartesi günü itibarıyla süresiz greve gitme kararı aldığını bildirdi.

Gazete mezbaha müdürünün, dün sabah, likidite sıkıntısı nedeniyle 15 günlük maaşlarının ödenmeyeceğini açıklaması üzerine olağanüstü toplantı yapan mezbaha çalışanlarının dün aldığı süresiz grev kararının, “mezbahayı batağa sürükleyeceği” yorumunu yaptı.

Gazete Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis’in, çalışanlarının kararlarını uygulaması halinde mezbahanın kapatılacağı ve özel sektöre satılacağı uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Silikiotis, mezbahayı kurtarmak, çalışanların işine son vermemek için uğraştıklarını, mezbaha çalışanlarının durumun bilincinde olduğunu belirterek; “kararlarını uygulamaya koyarlar ve greve giderlerse Kofünye Merkez Mezbahası kapanacak. Greve olanak yok. Böyle bir şey olursa mezbaha iflas ilan edecek ve ilgilenen özel bir şirkete satılacak” dedi.

Silikiotis, mezbahanın, bütün ekonomik sorunlarını gidermek için devlete ait bir arazinin satılacağını, satılacak arazinin 7,5 milyon Euro değerinde olduğunu da söyledi.

HIRSIZLAR ÜÇ EVDEN PARA KASASI KALDIRDI

Simerini, “Evlerimizde Hırsızlar Kol Geziyor” başlıklı haberinde Limasol ve Lefkoşa’nın Rum kesimindeki bazı evlerden, içerisinde para, ziynet ve diğer değerli eşyaların saklandığı para kasalarının çalındığını yazdı.

Habere göre, güpegündüz açılan 3 evden çalınan kasalarda; toplam 2 bin 800 Euro nakit para, 14 bin 750 Euro değerinde ziynet eşyası ve maddi değeri henüz hesaplanamayan başka ziynet eşyaları çalındı.

LARNAKA’DA MOTOSİKLETLİ KAPKAÇ TERÖRÜ

Alithia, Strovolo’daki kooperatif bankasına dün öğle saatlerinde giren kimliği belirsiz ancak Rumca konuşan bir kişinin, bıçak ve tabancayla tehdit ettiği banka görevlilerinden 16 bin Euro alarak kaçtığını yazdı.

Gazete, Larnaka’da Perşembe gecesi kapkaç terörü yaşandığını, akşam saatlerinde motosikletiyle seyahat eden 32 yaşındaki bir kadının, siyah giyimli 4 motosikletli tarafından durdurulduktan sonra çantasının alındığını yazdı. Gazete yine Larnaka’da 68 yaşındaki bir kadının arabasına bindikten sonra, yolcu koltuğuna bıraktığı el çantasının siyah giyimli, motosikletli 4 genç tarafından alındığını belirtti.

Yine Alithia, Dikelya üssünde görevli John Sanny Lee Trussler (24) isimli İngiliz askerinin, 1 Haziran 2011’de Ay. Napa’da bir İngiliz turiste tecavüz suçundan, Larnaka Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapse mahkum edildiğini yazdı.