ÇİN’DEN, İSRAİL’DEN VE RUSYA’DAN GÜNEY’E YATIRIM İLGİSİ

Rum ve Çin menkul kıymetler komisyonlarının, Güney Kıbrıs’ta yayılmak isteyen yabancı şirketlere ilişkin prosedürlerin olabildiğince kolaylaştırılması çabasıyla çok yakında önemli bir anlaşmaya imza atacağı bildirildi.

Haravgi, “Kıbrıs’a Büyük Yatırımlarla İlgili Prosedürlerin Kolaylaştırılması İçin Kıbrıs ve Çin Menkul Kıymetler Komisyonları Karşılıklı Anlayış Memorandumu İmzalıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Güney Kıbrıs ve Çin arasında imzalanacak Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun Çin şirketlerinin Güney’e gitmesinin ‘anahtarı’ olmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, Rum Menkul Kıymetler Komisyonu tarafından hazırlanan memorandumun; Güney Kıbrıs’a yatırım prosedürlerini kolaylaştırmasının ötesinde iki ülke arasında bilgi teatisi de sağlayabileceğine işaret etti.

Güney Kıbrıs’ın ve Çin’in IOSCO (Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü) şemsiyesi altında olmasına karşın, Çin’in, ayrı bir “Karşılıklı Anlayış Memorandumu” olmasına yoğun ilgi gösterdiğini yazan gazete, memorandumun; Güney Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyen şirketlerin bunu daha kolay yapabilmeleri ve ülkeler arasında bilgi teatisi olması açısından önemli addedildiğini kaydetti.

Rum Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın, Güney Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyen yabancılar olduğu yolundaki açıklamasının ardından, son günlerde cereyan eden gelişmeler; uluslararası piyasanın kapısının Güney’e açıldığı yönünde iyimser mesajlar verdiğine işaret eden gazete, Çin’den yatırımcıların haricinde, İsrail’den üç şirketin daha Güney’de yatırıma ilgi gösterdiğini haber verdi.

Gazeteye göre, İsrail şirketleri, Rum Yabancı Sermaye Cezp Etme Örgütü’ne (CIPA) başvurarak, sermaye artırımı maksadıyla özel yerleşim şirketleri kurma izni talep ettiler. CIPA Başkanı İsrail’den gösterilen ilgiyi doğruladı. CIPA Başkanı ilgili prosedürlerin henüz hazırlık aşamasında olduğunu ancak İsraillilerin, izin alıp Güney’de şirket açmaları halinde bunun ülkede istihdam olanakları yaratacağını ve ekonomiye katkılar yapacağını söyledi.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hrisotofyas, bugün saat 17.00’de, Rum yabancı sermaye cezp etme örgütü (CIPA) Yönetim Kurulu ile bir Çin şirketinin Larnaka eski Havaalanı’nda gerçekleştirmesi beklenen büyük yatırım konusunu görüşecek. CIPA, Hristofyas’a kendi talepleri yanında Çinli Yatırımcı Yang Qi’nin taleplerini de iletecek.

CIPA Yönetim Kurulu Başkanı Hristodulos Angastiniotis, Hristofyas’tan taleplerinin; bürokrasinin önüne geçilmesi, Rum Bakanlar Kurulu’nun CIPA’nın bürokrasiyle mücadele ve büyük kalkınma çalışmalarına izin verme konusunda yetkilerle donatılmış koordinatör olarak atanması yönünde karar almasını istiyor. Gazete CIPA’nın bu taleplerini “one stop shop” haline gelme isteği olarak niteledi.

Habere göre CIPA, Hristofyas’a, Çinli yatırımcı Yang Qi’nin taleplerini de götürecek. Çinli yatırımcı, havaalanları işletmecisi Hermes Airports ile Larnaka eski havaalanı için yaptığı sözleşmenin bugün 20 yıl olan süresinin 50 yıla uzatılmasını; Rum yönetiminin, şirkete, çalışma ve bir miktar Çinli’nin bahse konu yatırımda çalışması için gerekli izni hemen vermesini istiyor.

Gazete, CIPA’nın, Çinlilerle Larnaka eski havaalanındaki projeyle ilgili çok yakın çalıştığını, önümüzdeki hafta da Hermes ile nihai imzaların atılacağını belirtti.

Habere göre Yang Qi tarafından yapılacak yatırımın ilk aşaması, Araplar, Çinliler, Avrupalılar, Amerikalılar, ve diğer ülkelerin, Güney Kırbıs’ta, Çin şirketlerine “ulaşabilmeleri için”, eski havaalanının 497 bin metrekareye genişlemesi maksadıyla yapılacak yatırım 600 milyon Euro’yu bulacak.

CIPA’dan bir heyet 27 Mart’ta da Rusya’ya gidecek. CIPA Güney Kıbrıs’a Rusya’dan daha çok yatırımcı çekmek için toprak-emlak yatırımcıları, para-finans çevreleri, bankalar, ve benzeri kurumlarla görüşecek. CIPA Yönetim Kurulu Başkanı Angastiniotis, Güney’e yatırıma Çin dışında Rusya’dan da büyük ilgi olduğunu söyledi ancak detay vermekten kaçındı.