MARFİN LAİKİ “KIBRIS HALK BANKASI” OLUYOR

KDV, GIDA VE İLAÇ HARİÇ YÜZDE 17’YE ÇIKIYOR

Yunanistan’da devlet tahvillerinin değerinin yarı yarıya devalüe edilmesi nedeniyle bu tahvillerden büyük miktarda satın alan Rum tarafındaki bankaların 4 milyar Euro’nun üzerinde zarara uğradığı bildirildi.

Fileleftheros “Zarar 4 Milyarın Üzerinde... Kazamias ve Orfanidis Bankalar Konusunda Apar Topar Görüşüyor” başlığıyla manşetten verdiği haberde, Kıbrıs Bankası  ve Yunan Bankası’ndan sonra bugün de Marfin Laiki Bank’ın  zararını açıklayacağını, bankaların 2011 yılı toplam zararının 4 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu yazdı.

Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın, tarihlerinde ilk kez bu boyutta zarara uğrayan bankacılık sektörünün durumunu ele almak üzere bugün Merkez Bankası Başkanı Athanasios Orfanidsi’le görüşeceğini belirten gazete, bankaların sermayelerini istenilen düzeye getirebilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyabileceklerine işaret etti.

Habere göre Marfin Laiki Bankası, “yatay ve dikey iyileştirme” çabaları çerçevesinde “Kıbrıslı kimliğini”  korumak için adını “Kıbrıs Halk Bankası” olarak değiştirecek. Bu bankanın “Marfin” isimli bankaya hisse satışıyla birlikte adını  Marfin Laiki olarak değiştirdiği anımsatılan  haberde, bankanın Yunanistan’daki ağını da yeniden yapılandırarak devlet desteği almadan ayakta durmayı hedeflediği belirtildi.

Yunan Bankası da dün 100,7 milyon Euro zarar açıkladı. Banka, elinde bulundurduğu Yunan devlet tahvillerinde 22 milyon Euro’luk devalüasyona giderek tahvillerden gördüğü zararı da yüzde 70’e (110 milyon Euro) çıkardı.

Habere göre, Rum yönetimin ekonomik tedbirler içerisinde yer alan katma değer vergisinin (KDV) yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkartılması uygulaması yarın başlıyor. Bu yeni uygulamanın zor ekonomik şartlarda yaşamaya çalışan hane halkının durumunu daha da zorlaştıracağı yorumunda bulunan gazeteler, gıda ve ilaçta yüzde 5 olarak uygulanan KDV’nin artmayacağına da dikkat çektiler.

Alithia  da, “Kıbrıs Bankalarının Yunan Tahvillerinin Tıraşından (devalüasyon) Zararı 4 Milyar Euro’nun Üzerinde” başlıklı haberinde, Marfin Laiki’nin bugün açıklanması beklenen 2011 yılına dair zararının 3 milyar Euro’ya dayanmasının beklendiğini yazdı.