Rum Bakanlar Kurulunun, Güney Kıbrıs’ta bulunan bir Kıbrıs Türk malının satışına birkaç gün önce izin verdiği açıklandı.

Konuyla ilgili anlaşmanın, Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis tarafından onaylanması için Rum Bakanlar Kuruluna sunulduğunu yazan Fileleftheros, anlaşmanın, bahse konu malın mirasçılarının avukatı ile bir Rum şirket arasında yapıldığını kaydetti.

Satışı talep edilen Kıbrıs Türk malının, Limasol’a bağlı Esenköy’de (Armenohori) bulunan dört parselden ibaret olduğunu kaydeden gazete, arazinin piyasa değerinin 2008 yılı fiyatlarıyla 1 milyon Euro’yu geçtiğini belirtti.

Gazete, söz konusu arazilerin tahmini (satış) değerinin ise 500 bin Euro’yu aşmakta olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte, Rum bakanlar kurulunun sadece iki parselin satışına onay verdiğini yazan gazete, parsellerden birinin 7 bin 805 metre kare olduğunu ve tahmini satış değerinin 550 bin Euro olduğunu kaydetti.

Gazete, satışına onay verilen diğer parselin ise 2 bin 7 metre kare olduğunu ve tahmini satış değerinin de 85 bin Euro olduğunu ifade etti.

Bu alım-satım için Bakanlar Kurulunun onayının istendiğini yazan gazete, Bakanlar Kurulunun 4 Ekim 2006 tarihinden itibaren, Kıbrıs Türk malının piyasa değerinin 341 bin 720’yi geçmesi durumunda, Bakanlar Kurulunun onayının istenmesini öngören bir kararı bulunduğunu kaydetti.

Satılan arazilerin Kıbrıslı Türk sahibinin 1976 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yaşamını yitirdiğini kaydeden gazete, mirasçıların ölen şahsın 3 çocuğu olduğunu, bunlardan birinin KKTC, diğer ikisinin de 1974 yılından önce daimi olarak Türkiye’de ikamet etmekte olduklarını yazdı.

Gazete, Kıbrıslı Türk mirasçıların Kıbrıslı Türk avukatına dayanarak, ölen şahsın 3 çocuğuna Güney Kıbrıs’ta 15 milyon Euro değerinde taşınmaz mal miras kaldığını ekledi.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulunun iki ay önce ise, tahmini satış değeri 32 milyon Euro’yu bulan sekiz Kıbrıs Türk arazisinin satışına izin verdiğini de ifade etti.

El değiştiren Kıbrıs Türk arazilerinin Larnaka bölgesinde bulunduklarını dile getiren gazete, arazilerin bir Rum şirket tarafından alındıklarını ekledi.