RMMO YENİ LİBYA ORDUSUNA TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİ VERECEK

Rum Bakanlar Kurulu Güney Kıbrıs’a yabancı asker girişine yeşil ışık yaktı. Bu kapsamda; Muammer Gaddafi hükümetinin düşürülmesiyle sonuçlanan 2011 ayaklanmasının ardından oluşan yeni Libya ordusunun bir miktar askerine eğitim verecek.

Politis “Bakanlar Kurulu Kıbrıs’a Az Sayıda Askerin Gelmesine Yeşil Işık Yaktı... Libyalılar Eğitim İçin Geliyor” başlıklı haberinde edindiği bilgilere dayanarak Libya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği Maslahatgüzarı Salah Abourgigha’nın Rum Savunma Bakanlığı’nı ziyaret ederek Rum yönetiminden, yeni Libya ordusunun az sayıdaki askerinin Güney’de eğitilmesi konusunda yardım istediğini yazdı.

Gazete adını vermediği bir Rum yetkiliyi kaynak göstererek Abourgigha’nın bu talebinin Rum Bakanlar Kurulu’nca kabul edildiğini, Libyalı askerlerin Rum tarafına gitmesiyle ilgili prosedürlerin de halen başlatıldığını belirtti.

Gazeteye göre Libya Maslahatgüzarı’nın talebi uyarınca yeni Libya ordusuna mensup bir miktar asker Rum tarafına gidecek, RMMO’nun bir kışlasında misafir edilecek ve RMMO subaylarından temel askerlik eğitimi alacak.

Bu konuda görüşü istenen Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Libyalı askerlerin muhtemel Güney’de eğitimi konusuna yeşil ışık yakıldığını, Güney Kıbrıs’ın AB’deki ortaklarının da böyle bir ihtimale olumlu yaklaştıklarını iddia etti.

Haberde, Savunma Bakanı Dimitris İliadis tarafından Rum Bakanlar Kurulu’na sunulan öneride “yeni Libya ordusunun eğitimine katkı koymamız, ülkemizin Libya’yla ilişkilerinin güçlendirilmesine katkı koyacak. Bunun paralelinde, AB’deki ortaklarımıza ülkemizin istikrara ve yeni Libya devletinde çağdaş kurumların oluşturulmasına katkımızı; yeni Libya hükümeti Kıbrıs Cumhuriyeti’ne güvendiğini, savunma ve güvenlik konularında işbirliği yaptığını göstereceğiz”  ifadelerinin yer aldığını yazdı.