Rum tarafının sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde bulunan ve “Afrodit” olarak 12’nci parselde tespit edilen doğal gazın, 2018 yılından önce kullanılmasına başlanmasının beklenmediği ifade edildi.

Rum tarafının sözde “MEB’inde” araştırma sondajı gerçekleştiren Noble Energy şirketi ile diyalogda bulunan kurumlardan Rum yetkililerin, 12’nci parseldeki doğal gazın karaya ulaşma olasılığını 2016 yılının ortalarından 2018 yılının ortalarına kadarki zaman dilimine koyduklarını belirten Politis, Rum Enerji Düzenleme Kurumu RAEK’in, doğal gazın elektrik üretimi için 2018’de kullanılabileceği olasılığının daha fazla olduğu görüşüne ağırlık vermekte olduğunu belirtti.

Rum Bakanlar Kurulu’nun atadığı uzmanların, Noble Energy şirketinin ortaya koyduğu zaman takvimini, hazırladıkları bir raporla Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’e sunduklarını kaydeden gazete, Rum yetkililerin zaman takviminde gecikme yaşanabileceği düşüncesinde olduklarını belirtti.

RAEK’in, elektrik üretiminin başka kaynaklardan tedarik edilecek doğal gazla geçici olarak karşılanması için muameleler yapılması konusunda Ticaret Bakanı’na yazılı öneride bulunduğunu kaydeden gazete, RAEK’in, Afrodit’teki doğal gazın geri kazanımının 2018’den önce başlamasının zor olduğunu düşündüğünü yineledi.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, Noble şirketinin bizzat kendisinin de yerel piyasaya doğal gaz verebilecek pozisyonda olacağı zamanı tam olarak kestiremediğini ekledi.

Bunun ortaya konulan bazı koşullardan kaynaklandığını yazan gazete, Rum tarafının bunlardan bazılarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Şirketin nihai görüşünün, doğal gazın Rum tarafının kıyılarına 2016 ortasından 2017 ortasına kadarki zaman diliminde ulaşması yönünde olduğunu anımsatan gazete, doğal gaz sıvılaştırma terminalinin inşa çalışmalarının da buna paralel ileriye götürülmesi durumunda, şirketin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının 2019’un ilk 3 ayında başlamasını istediğini ifade etti.

Gazeteye göre Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis de açıklamasında, Noble Energy şirketi ile diyalogda bulunan Rum temas grubu üyelerinin raporlarını inceleyeceğini ve şirketle yapılacak görüşmelerin bir sonraki aşamasıyla ilgili müzakere grubu atanması için bu raporları bakanlar komitesine sunacağını söyledi.

Bazılarının doğal gazın 2018 yılı başında adaya gelişinin olası olduğunu düşündüklerini de ifade eden Silikiotis, ancak doğal gazın Rum tarafına 2017’de hatta 2016’da taşınması olasılığının raporlarda yer almakta olduğunu sözlerine ekledi.