VENİZELOS: “KIBRIS SORUNU YUNANİSTAN’IN MİLLİ ÖNCELİKLERİ ARASINDA BİRİNCİ”

Resmi bir ziyaret için Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan’daki PASOK partisinin başkanı Evangelos Venizelos’un dün, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüştüğü bildirildi.

Simerini gazetesinin haberine göre Venizelos, Hristofyas ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, Yunanistan’ın milli öncelikleri arasında Kıbrıs sorununun birinci sırayı aldığını ve ulusal stratejileri için belirleyici unsur olduğunu söyledi.

Habere göre Venizelos, Güney Kıbrıs’a düzenlediği ziyaretin sadece sembolik bir ziyaret değil, aynı zamanda tarihi ve duygusal bir ziyaret olduğunu ifade ederek, uluslararası temasları için başlangıç noktası olarak Güney Kıbrıs’ı seçtiğini belirtti.

Venizelos, Hristofyas ile “ulusal meselelerine” dinamik katan yeni parametreler hakkında bilgi alışverişi yaptıklarını kaydetti. Venizelos, Güney Kıbrıs’ın Temmuz ayında devralacağı AB Dönem Başkanlığı göreviyle ilgili olarak da, bu görevin katalizör olabileceğini, çünkü “Avrupa beklentisi içerisinde olan” ülkelere, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurumsal düzeyde tanıtılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Habere göre Venizelos, hidrokarbon yatakları araştırmalarıyla ilgili ellerinde çok önemli bir unsur bulunduğunu da kaydederek, “Kıbrıs örneğinin”, Yunanistan’ın durumu için de çok önemli bir örnek olduğunu belirtti.

Venizelos, sadece kıta sahanlığının değil, aynı zamanda Münhasır Ekonomik Bölge ve deniz bölgeleri sınırlarının da belirlenmesinin, uluslararası hukuka tam saygı eylemi olduğunu ifade etti.

Haberde, Venizelos ile Hristofyas’ın, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın Rum bankacılık sistemiyle ilgili planları arasında bağlantı oluşturulmasını görüştükleri de kaydedildi.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla aktarıldı:

Alithia gazetesi: “Venizelos’un Gündeminde Kıbrıs Sorunu, Doğalgaz ve AB Dönem Başkanlığı”

Fileleftheros gazetesi: “Kıbrıs Aracılığıyla Türkiye’ye Mesaj”

Politis gazetesi: “Kıbrıs Sorunu Her Şeyin Üstünde”

Haravgi gazetesi: “Evangelos Venizelos: ‘Kıbrıs Sorunu Birincil Milli Öncelik’ ”.