BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Pascoe’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin mevcut sürecin BM’ye 50 milyon dolara mal olduğunu belirttiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Ayrılma Öcüsüyle Baskı – Pascoe: Sürecimiz Bugüne Kadar 50 Milyon Dolara Mal Oldu – Downer’in Sözleşmesi Temmuz’da Bitiyor” başlıklarıyla aktardığı haberinde Pascoe’nin Greentree’de yapılan son üçlü görüşmede, Kıbrıs sorununa ilişkin mevcut sürecin BM’ye 50 milyon dolara mal olduğunu, ayrıca soruna ilişkin önemli zaman ve insan yatırımının yapıldığını ifade ettiğini öne sürdü.

BM’nin Amerikan yetkilisinin vermek istediği mesajın açık olduğunu ve uluslararası örgüt ve yabancı hükümetler tarafından son dönemde sistemli olarak işlendiğini savunan gazete, “BM ve yabancı faktörün Kıbrıs sorunundan sıkıldığını  ve  “görüşmeler sonsuza kadar devam edemez” şekildeki artan ifadelerin en başta  Kıbrıs Rum tarafına yönelik baskı teşkil ettiğini iddia etti.

Gazete haberinde, sürecin terk edilmesi konusu ve gelişi güzel bir şekilde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Güvenlik Konseyi’ne yetkisini iade etmesi olasılığının daha yoğun bir şekilde gündeme getirildiğini belirtti.

Bunun, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in sözleşmesinin Temmuz ayı içerisinde bitmesi ve Pascoe’nin aynı dönemde emekli olması konularıyla birlikte, BM Genel Sekreterliği tarafından vermek istedikleri görüntüyü güçlendirdiği ileri sürüldü. 

Habere göre, aynı zamanda Temmuz ayında UNFICYP’in görev süresinin 6 aylığına yenilenmesi konusunun da tartışılacağı ve bu sürecin Lefkoşa Rum kesimine yönelik baskı unsuru olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.

O zamana kadar Kıbrıs sorununda şekillenecek olan gelişmeler temelinde, UNFICYP’e ilişkin tartışmaların olacağının açık olduğunu ileri süren gazete, başrolde İngilizler olmak üzere, gücün Kıbrıs’tan ayrılması ya da rejim ve görevinin değişmesi konusunun  şantajcı bir şekilde ortaya konması gerektiğini düşünenlerin çok olduğunu aktardı.

Haberde göre Rum Yönetimi, Genel Sekreter tarafından yetkilerin iade edilmesi konusunun ortaya konmadığını düşünüyor, sahne arakasında söylenenlerin baskı atmosferi yaratma hedefi taşıdığı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor ve uluslararası örgütün, Kıbrıs sorunu gibi uluslararası sorunlarda çabalarını bıraktığı durumunun çok olmadığını ekliyor.

Haberde ayrıca bu hafta Güvenlik Konseyi’ne sunulacak olan Genel Sekreter’in raporuyla birçok değerlendirmelerin yapılacağını da kaydetti.

RAPOR SUNULANA KADAR MÜLKİYET

Gazete yukarıdaki başlıkla aktardığı başka bir haberinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorunu müzakereleri çerçevesinde yapacağı önümüzdeki görüşmede, mülkiyet başlığı konusunda çabaların gösterileceğini belirtti.

BM’nin bu başlığı zor ve dikenli olarak gördüğünü ve muhtemelen bu hafta Güvenlik Konseyi'ne sunulacak olan Genel Sekreter’in raporu arifesinde de müzakerecilere zaman verdiğini yazan gazete, görüşmeler gündemine başka bir konunun konulması yönünde halihazırda bir anlaşmanın olmadığını belirtti.

Gazete ayrıca, bilgilere göre, BM tarafından tutulan Amerikan uzmanın, Rum tarafında Tapu Dairesi ve doğrudan müzakereler çerçevesinde kurulan Teknik Komite yetkilileri, KKTC’de teknokratlarla görüştüğünü yazdı.