Güney Kıbrıs’ın; büyükelçilikleri, konsoloslukları ve diplomatik misyonlarını 11 giriş çıkış noktası (hava ve deniz limanları ile marinalar) ile bağlayacak pasaport kontrol sistemini Haziran 2013’e edinemezse, bu çalışma için AB’den alacağı maliyetin yüzde 75 finansmanını kaybedeceği ve AB’nin yaptırım uygulayabileceği bildirildi.

Politis “Pasaport Kontrol Sistemini Geciktiriyorlar... İç Denetim Müfettişi Bilişim Hizmetleri Dairesini İşaret Ediyor” başlıklı haberinde, konunun, Rum Meclisi Denetim Komitesi’nin, Sayıştay Başkanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’yla ilgili raporunun ele alınması sırasında İç Denetim Müfettişi Andreas Lambrianu tarafından dile getirildiğini yazdı.

Habere göre Lambrianu, komite üyelerinin soruları üzerine,  pasaport kontrol sistemi edinilmesinde ihaleye çıkılmasını geciktiren kurumun Maliye Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi olduğunu belirterek, sorular için bu daireyi adres gösterdi.

Lambrianu’nun şikayetinin, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’yi şaşırttığını belirten gazete Markulli’nin “çok ciddi” diye nitelediği bu konuyu derhal ele alacağı sözü verdiğini haberine ekledi.