Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde sürecin gidişatına bağlı olarak Nisan sonu veya Mayıs ayı başında bir uluslararası konferansın düzenlenmesi ihtimaliyle sonuçlanan Greentree-2 zirvesi hakkında Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a yönelik ilk tepkilerinin olumsuz olduğu belirtildi.

Gazeteler, AKEL (herhangi bir tepki göstermedi) dışındaki tüm partilerin, Greentree-2 sonucuna ilişkin sorumluluğu Hristofyas’a yüklediklerini yazdılar.

DİSİ

Fileleftheros’a göre, DİSİ Basın Sözcüsü Haris Georgiadis, zirve sonucuna atıfta bulunarak herhangi bir özlü ilerleme eksikliğinin teyit edildiğini aynı zamanda BM Genel Sekreteri’nin, çok kısıtlı bir zaman çerçevesi içerisinde bunaltıcı baskı yapma niyetinin de net olduğunu belirtti.

Georgiadis ayrıca Downer’in değerlendirme baskısı altında son yıllarda başarılmayanların minimal haftalar içerinde başarmaya çağrıldıklarına da dikkati çekti.

Georgiadis, DİSİ’nin uyarıda bulunduğu ikilemlerin daha tehlikeli ve yoğun hale geldiğini belirterek Hristofyas’ın Kıbrıs sorununu tek başına idare etme ısrarından ivedilikle vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

DİKO

DİKO Başkanı Marios Karoyan, yaptığı yazılı açıklamada Hristofyas’ın yankılanan  başarısızlığından bahsederek, Hristofyas’ın Ulusal Konsey’in ortaya koyduğu ön koşulları ve ilkeleri savunmayı başaramadığını belirtti.

Karoyan, bunun ötesinde bir yol haritasının şekillendirildiğini, Genel Sekreter’in tüm sürecin, 1 Temmuz zaman ufkuyla, son aşamada bulunduğu görüşü temelinde somut istasyonların belirlendiğine de dikkati çekti.

Karoyan, son olarak ise BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in yükseltilmiş rolüne ilişkin endişesini de dile getirdi.

EDEK

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, yaptığı açıklamada Ulusal Konsey’de üzerinde anlaşmaya varılanlara uyulmadığını, tehlikelerin ise büyüdüğünü ifade etti.

Müzakereler sürecinin, başlangıcı sırasında üzerinde anlaşmaya varıldığı gibi olmadığını ve bunun değiştiğini söyleyen Omiru, bunaltıcı takvimlerin, tarafların olur görüşü olmaksızın uluslararası konferansın toplanması, Downer’in yükseltilmiş rolünün söz konusu olduğunu belirtti.

EVRO.KO

EVRO.KO açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban’ın açıklamasının Hristofyas’ın baskılara boyun eğdiğini ve açıklamalarına tutarlı olmadığının ortaya çıkardığını söyledi.

Yalanların sona erdiğini, Kıbrıs sorununun kapanmasına ilişkin yolun açıldığını, şoförün ise Downer olduğunu dile getiren EVRO.KO, Hristofyas’ın izlediği erozyonun, kendilerini tam hızla uluslararası konferansın toplanmasına sürüklediğini ifade etti.

ÇEVRECİLER

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında “Hristofyas’ın caymaları” konusunda izahat istedi.

Çevreciler, ayrıca Ulusal Konsey çerçevesinde anlaşmaya varılanların dışındaki tehlikeli gelişmeden de bahsetti.

THEOHARUS

DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theoharus, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelere yankılanan başarısızlığın damgasını vurduğunu ayrıca “Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Helenleri” için tehlikelerin yaratıldığını söyledi.

Simerini gazetesine göre Theoharus, ayırca, Downer’in  Türklerden yana tavır koymasına ilişkin endişesini de dile getirdi.