Rum Ticaret ve Maliye Bakanlıklarında görev yapan genel müdürlerin, muhtemelen, Noble Energy ile istişarelerde bulunacak olan Temas Grubu’nu oluşturacağı belirtildi.

Politis gazetesi, dikkatlerin; Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki “Afrodit” parselindeki doğalgazın değerlendirilmesine ilişkin kararlar alınması amacıyla Noble Energy ile yapılacak olan yoğun istişarelere çevrildiğini yazdı.

Gazete, yine kendilerinin de yazdığı gibi, Noble Energy’nin; doğalgazın Güney Kıbrıs’a taşınması ayrıca sıvılaştırılması ve ihracatı gibi konularda Rum Hükümeti’yle derinlemesine görüşmek için acele ettiğini de anımsattı.

Noble Energy’nin, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu, ilgili Bakanlık Komitesi, Enerji Düzenleme Dairesi(RAEK), Hükümet’in dört danışmanı, Elektrik Kurumu(AİK) ve Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) ile temaslarda bulunduğunu yazan gazete ancak Noble Energy’nin; karşısında yetkili teknokratların bulunmasıyla daha derinlere girmek için özlü diyalog aşamasını ileriye götürmek istediğini belirtti.

Hükümet’in, Noble ile temaslarda bulunacak olan temas grubunun kurulmasına yönelik karar alma zamanının yaklaştığını yazan gazete  bununla birlikte ilk düşüncenin hidrokarbona ilişkin devlet şirketi kurulması olduğunu ancak devlet şirketinin kurulmasının ise zaman alacağının görülmekte olduğunu belirtti.

Hidrokarbona ilişkin Bakanlık Komitesi’nin, bugün bir toplantı yapacağını belirten gazete toplantı çerçevesinde bazı gelişmelerin beklenmekte olduğunu da yazdı.

Gazete aldığı bilgilere dayanarak, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü (Zeta Emilinidu) ile Maliye Bakanlığı Genel Müdürü’nün (Hristos Patsalidis), Hükümet’in temas grubundaki temsilciler olması yönündeki önerinin zemin kazanmakta olduğunu da belirtti.

Habere göre temas grubu, gözlemci rolüne sahip olacak RAEK ve Hükümet’in dört danışmanı (danışmanlık rolüyle, Hacıtofis, Papanastasiu, Kondu ve Onufriu) tarafından da desteklenecek.

TERMİNAL KONUSU

Gazete Noble Energy’nin, doğalgaza ilişkin terminal inşası için Vasiliko’yu daha uygun (cezp edici) bir tercih olarak addettiğini ancak terminalin İsrail’e inşa edilmesi gibi diğer seçenekleri de incelediğini yazdı.

Habere göre Noble Energy, her seçeneğin kıyaslamalı avantajlarını incelemesi için Fransız “Technip’”i görevlendirdi.

Noble Energy ve Technip şirketi temsilcileri, on beş gün Güney Kıbrıs’ta ilgili temasta bulunarak AİK ve diğer birimlerle görüştüler.

Gazete iki heyetin, sahip oldukları olanakları yerinden görmek amacıyla Vasiliko’ya  gittiğini ve incelemelerde bulunduğunu ayrıca yabancı teknokratların,  bölgenin jeofizik niteliğinden memnun kaldıklarını yazdı. 

“DEFA GÖRMEZLİKTEN GELİNİYOR”

Simerini gazetesi Rum Ticaret ve Sanayi Bakanı Praksula Antoniadu’nun doğalgaz boru hattının, AİK’in üç santraline yönelik taşınmasından etkilenecek olan bölgelerle istişarelere başlama konusunda herhangi bir şey yapmadığının görüldüğünü bunun; DEFA’nın Praksula Antoniadu’ya gönderdiği 3 Ocak 2012 tarihli mektupta da kanıtlandığını yazdı.

Habere göre DEFA mektubunda, 12. Parsel’de doğalgaz miktarının bulunmasın ışığında  boru hattının döşenmesinin zaruri olduğunu ayrıca etkilenmekte olacak olan bölgelerle istişarelere başlanması gerektiğinin altını çizmişti.

Gazete, Hükümet’in; hayati önem taşıyan çalışmaları geciktirerek DEFA’yı “buzdolabına” koyduğunu belirtti.

Habere göre DİKO Milletvekili Angelos Votsis, DEFA’nın, doğalgaz konusunda sahip olması gereken yetkilere ilişkin olarak Hükümet tarafından buzdolabına konduğunu söyledi.