Noble Energy ve Rum Hükümeti’nin, doğalgaz konusundaki niyetlerini ortaya koyması gerektiği, her ikisinin de düşüncelerini açıkça dile getirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Politis gazetesi “İkisinden de Açıklık(İzahat)” başlıklı haberinde, Noble Energy’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 12. parselden borularla doğalgazın Vasiliko’ya taşınması konusundaki niyetlerine açıklık getirmesi gerektiğini, bu konunun da; Hükümet tarafından kurulan temas grubuyla yapacakları yapılandırılmış diyalog içerisinde beklenen tek gelişme olmadığına da dikkati çekti.

Gazete bu diyalog içerisinde Rum Hükümeti’nin de, gerek boru hattının döşenmesi gerekse doğalgaz sıvılaştırma terminalinin yapımında Amerikan şirketine(Noble Energy)verilecek role ilişkin niyetlerine açıklık getirmesi gerekeceğini de belirtti.

Habere göre Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, devletin önceliğinin, daha ucuz elektrik üretimi için değerlendirilmesi amacıyla, Noble Energy tarafından 12.Parselden karaya taşınmasının ne zaman mümkün olacağı konusuna açıklık getirmesi olduğunu söyledi.

Silikiotis, bir diğer önceliğin ise 12 .parselden doğalgazın kullanılması ve bu tercihin, çözümü çok geciktirip geciktirmeyeceği olduğunu da ifade etti.

Gazete, Noble Energy’nin son aylarda gerek bakanlar, gerekse ilgili birimlerle yaptıkları temaslarda, boru hattı ile doğalgaz sıvılaştırma terminalini ilişkilendirdiklerini gizlemediklerini yazdı.

Gazete, ancak Noble’in;  devletin katılımını, hatta Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”indeki diğer yataklarda doğalgaz tespit edecek diğer şirketlerin katılımını dışarıda bırakmaksızın, önemli bir miktarla terminale yatırım yapma konusunda devletten taahhüt istediğini belirten gazete, (daha önce yazıldığı gibi) Hükümet’in, terminal konusunda herhangi bir şirkete şu aşamada taahhüt verme niyetinde olmadığını da anımsattı.

NOBLE’IN PLANLARI

Fileleftheros gazetesi, Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’in açıklamalarına dayanarak Noble Energy Şirketi’nin, 17 Nisan’da yapılacak olan toplantıda, bir kalkınma programı, bir diğer deyişle, doğalgazın nasıl çıkarılacağı ve karaya nasıl çıkarılacağına ilişkin planlarını sunacağını yazdı.

Habere göre Silikotis konu hakkında dün yaptığı açıklamada Noble ile yapılacak olan yoğun diyaloğun tamamlanmasının ardından, söylenecek çok şeyin olabileceğini belirtti.

İsrail’in doğalgaz sıvılaştırma terminalinin, Güney Kıbrıs’a değil de İsrail’e kurulmasını önerdiği şeklindeki bilgileri yorumlaması istenen Silikiotis, sadece 12.Parselde var olan yatağın, Güney Kıbrıs’taki doğalgaz sıvılaştırma terminalinin yaşayabilir olması için yeterli olduğuna dikkati çekti.

Triple Five Şirketi’nin ikinci tur izinlere ilgi duyması konusundaki bir soru üzerine Silikoitis, hangi şirketlerin başvuruda bulunduğunu tespit etmek için başvuru tarihinin sona ereceği 11 Mayıs tarihinin beklenmesi gerektiğini yineledi.