Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)’inde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12’nci parselde araştırma sondajları yapan Noble Energy şirketinin, ikinci sondaja hazırlandığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıkla yer verdiği haberinde, 12’nci parseldeki ikinci ve kesin sondajı yapacak olan sondaj platformunun hangisi olacağının, önümüzdeki Ağustos ayının ortalarına doğru bilineceğini yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, şu an için en uygun görünen sondaj platformlarının “Ensco 6000” ve ilk sondajı yapan “Homeros” olduğunu ifade etti.

Gazete, Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’in, son günlerde yeni devlet doğal gaz şirketini üstlenecek şahıslarla ilgili sürekli istişarelerde bulunduğunu da ekledi.

İLK DOĞAL GAZ ŞİRKETİ BORSA’YA GİRDİ

Bu arada gazete, “Cyprus Opportunity Energy Public Company” isimli enerji şirketinin, dünden itibaren, Rum Menkul Kıymetler Borsası (HAK)’a girdiğini duyurdu.

Bahse konu şirketin, Norveç şirketi “AGR Energy” ile oluşturduğu ortaklık çerçevesinde, sözde Rum MEB’inde bulunan “2” ve “8” numaralı parsellerde arama ve işletme izni talep ettiğini anımsatan gazete, “Cyprus Opportunity Energy Public Company” şirketinin ana kuruluşunun “Cyprus Opportunity Oil & Gas Exploration” olduğunu ekledi.

Politis gazetesi de enerji konulu haberinde, “Cyprus Opportunity Energy Public Company” adlı şirketin, hidrokarbon yatakları tespitine ilişkin araştırma ve sondajlarla ilgili olarak, borsaya tanıtılan ve planlamalarını finanse etmek için sermaye talep eden ilk şirket olduğuna dikkati çekti.

Sözde Rum MEB’indeki “2” numaralı parselin başka şirketlerin de ilgisi çektiğini, ancak “8” numaralı parsel ile sadece “Cyprus Opportunity Oil & Gas Exploration” adlı şirketin ilgilendiğini yazan gazete, bu şirketin yüzde 55 hissesine Israel Opportunity, yüzde 10 hissesine AGR Energy AS, yüzde 22,33 hissesine KRI-BEL Bleu Euphoria Ltd (Rum şirketi), yüzde 11,67 hissesine de P.L Palacio Estates Ltd’nin (Rum şirketi) sahip olduğunu ekledi.