12’NCİ PARSELİ VASİLİKO’YA BAĞLAYACAK GÜZERGAHIN BELİRLENMESİ İÇİN İTALYAN BANDIRALI “ODIN FINDER” GEMİSİ ÖLÇÜMLER YAPIYOR

Güney Kıbrıs’ta, Noble Energy isimli Amerikan şirketi tarafından sondaj yapılan 12. parseli (Afrodit) Vasiliko’yla birleştirecek 160 deniz mili uzunluğundaki denizaltı boru hattı güzergahını belirleme çalışmalarının “Odin Finder” isimli araştırma gemisi aracılığıyla başlatıldığı haber verildi.

Politis “Noble Energy... Boru Hattı İnşaatı İçin Derinlik Ölçümleri Başladı... Kıbrıs MEB’inde Derinlik Ölçümleri” başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin doğalgazı karaya taşımak için denizaltı boru hattı inşaatını projelendirmek amacıyla 12. parselden Vasiliko’ya kadar derinlik ölçüm prosedürünü başlattığını yazdı.

Haberde, Noble’ın bu amaç için İtalyan bandıralı “Odin Finder” isimli araştırma gemisini kiraladığı, geminin bu dönem MEB’de araştırmalar yaptığı belirtildi. Gazete, ilgili araştırma izni talep yazısının Noble Energy’nin Güney Kıbrıs’taki müdürü John Tomich tarafından Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’ya 26 Şubat’ta verildiğini, Odin Finder’in de araştırmalarına şubat ayında başladığını kaydetti.

Gazeteye göre İtalyan bandıralı geminin sahip olduğu imkânlar ile doğalgaz boru hattının geçeceği en uygun güzergahın belirlenebilmesi amacıyla 12. parselden Vasiliko’ya kadarki deniz zemininin haritası çıkartılacak.

Gazete, kısa süre öncesine kadar Limasol Limanı’nı üs olarak kullanan “Odin Finder”in İsrail ve Rum hidrokarbon yataklarını Girit ve sonrasında Avrupa’ya bağlayacak boru hattı inşaatı senaryosunu araştırmak için Kıbrıs-Girit arasında da bilimsel araştırmalar yaptığını kaydetti.

Habere göre Odin Finder isimli gemi, kısa süre önce Rum radarı tarafından saptandığında, yasadışı araştırmalar yaptığı düşünüldü. Rum Savunma Bakanlığı ve polis teşkilatının ilgili birimlerine haber verildi. Hatta Güney’deki İtalyan Büyükelçiliği’ne mektup gönderilerek, geminin rotasıyla ilgili izahat da istendi. Ardından Noble Energy şirketinin Rum yönetimine, Ticaret Bakanı ile aralarındaki uzlaşı hakkında bilgi verdiğini ve meselenin bu şekilde kapandığını yazan gazete, “Odin Finder”in künyesini de verdi.