Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın doğrudan müzakereler çerçevesinde yarın yeniden bir araya gelecekleri, yarınki görüşmenin merkezinde mülkiyet başlığının yer alacağı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Eroğlu ve Hristofyas’ın yarın ve 28 Şubat tarihinde yapacakları görüşmelerde “Mülkiyet” başlığı üzerinde duracaklarını, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın da, Genel Sekreter’in raporu çerçevesinde, bu iki görüşmenin sonuçlarını değerlendireceğini yazdı.

Tarafların halihazırda geçtiğimiz hafta içerisinde, “Mülkiyet” konusuna ilişkin veri alışverişinde bulunduklarını belirten gazete, mülkiyet konusunun zor bir konu olduğunu bilen BM’nin de konuyla ilgilenecek bir uzman atadığını vurguladı.

Gazete, söz konusu uzmanın, tarafların müzakerelerin başından beri mülkiyet konusunda sundukları tezler üzerinde çalıştığını, sunulan son verileri de incelemekte olduğunu belirterek, bu uzmanın müzakerelerin bir aşamasında bazı köprü kurucu öneriler sunmasının beklendiğini yazdı.

Downer’ın yarınki görüşmede hazır bulunacağını ve gerek yarınki gerekse bir sonraki görüşmenin sonuçlarını, Genel Sekreter’in raporu için değerlendireceğini vurgulayan gazete, müzakere sürecinin Mart sonuna kadar nasıl ilerleyeceğinin ise henüz netleşmediğini belirtti.

BM RAPORU MART AYI BAŞINDA

Öte yandan Politis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs raporunun Mart ayı başında, yani liderlerin iki görüşmesinin tamamlanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulmasının söz konusu olduğunu iddia etti.

Gazete, Ban’ın raporunda, Kıbrıs’taki liderlerle 2010 yılından itibaren gerçekleştirdiği görüşmelerden, danışmanlarının liderlerle yaptıkları görüşmelerden, müzakerelerde varılan uzlaşı noktaları ve uzlaşılamayan konulardan bahsetmesinin beklendiğini yazdı.