Mona Lisa da Bizi Görecek
 Dünyanın en çok bilinen tablosu Mona Lisa’yı artık gülmenin dışında başka ifadelerle de görebileceğiz. Leonardo Da Vinci’nin ünlü tablosu yeni interaktif versiyonu sayesinde ruh haline göre dudaklarını büzüp alnını çatabilecek aynı zamanda gözleriyle kendisine bakanları takip edebilecek.

40 kişilik Fransız teknisyen ve sanatçıdan oluşan ekip yaklaşık bir yıldır yapay zeka kullanılan dijital 'Yaşayan Mona Lisa' üstünde çalışıyor. “Leonardo Da Vinci onu hayata getirmek istedi bizim de onun amacını bir adım öteye götürmemiz gayet yerinde bir hareket” diyen projenin fikir babası Florent Aziosmanoff esas fikrin Mona Lisa’nın modern bir formata uyarlanması olduğunu açıkladı.

Paris İnternet ve Multimedya Enstitüsü başkanı Jean-Claude Heudin “Yaşayan Mona Lisa”nın interaktif video oyunlarında kullanılan bir hareket sensörü sayesinde ona bakanların hareketlerini ve görüntülerini algılayıp kendi ruh haline göre tepki verdiğini anlattı.

YAŞAYAN MONA LISA KOLYESİ 
Orijinali Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa'nın dijital versiyonunun farklı boyut ve formatlarda üretilerek satılması planlanıyor. Sonbaharda satışa çıkacak 'Yaşayan Mona Lisa'nın tablosu ya da daha küçük boyutlarda takıları tasarlanacak. Heudin “Gelecekteki amacımız duyguları dikkate alarak geçmişteki deneyim ve etkileşimleri kullanacak bir sistem oluşturmak” diyor.