Migren hastlarına, ısı değişimlerinden etkilenmemeleri için; bol su tüketmeleri, baş bölgelerini ve saçlarını ıslatmaları, klimalı ortamlarda bulunmaları öneriliyor
Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, baş ağrılarının ve migren ataklarının artmasına neden oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş; sıcakların olumsuz etkileri konusunda bilgi verdi.
Aşırı sıcaklardan sinir sistemi nasıl etkilenir? Sıcaklığın aşırı ve ani artışı; bazı nörolojik hastalıklara neden olabileceği gibi, bazı nörolojik hastalıkların seyrini de kötüleştirebilir. Bunlardan en bilineni migrendir. Migren; ataklar halinde gelen, genellikle başın bir tarafını etkileyen, zonklayıcı karakterde bir ağrı türüdür. Ağrı sırasında; bulantı ve kusma olabilir, hastalar ışıktan ve gürültüden rahatsızlık duyabilirler. Görülen tüm baş ağrılarının yüzde 30-35'i migrendir. Bu soruna; erkeklerin yüzde 8'inde, kadınların yüzde 20-25'inde rastlanmaktadır. Baş ağrısı ataklarının sıklığı, hastadan hastaya değişebilmektedir. Migrenin özel bir nedeni yoktur ama migren ağrısını tetikleyen bazı faktörler vardır. Bunlar; stres, yorgunluk, açlık, uykusuzluk, bazı gıdalar ve aşırı sıcaktır.

YÜZDE 7.5 ARTIŞ
Aşırı sıcakların migrenle nasıl bir bağlantısı var? Baş ağrıları; yüksek hava sıcaklığı veya düşük hava basıncı yüzünden başlayabilir. 7 bin 504 hasta üzerinde, yedi yıl süren bilimsel bir çalışmada; hava sıcaklığındaki beş derecelik artış, baş ağrısı oluşumunu, 24 saat içerisinde, yüzde 7.5 oranında artırmaktadır. Basıncın düşmesi ve baş ağrısı arasındaki ilişki ise daha zayıftır; hava basıncı düşünce, hastalar iki-üç gün sonra baş ağrısı çekmektedirler. Öte yandan bu çalışmalar; acil servislere başvuran hastalar üzerinde yapılmış, ağrı çekip hastaneye gitmeyenler ihmal edilmiştir.

BACAKLARINI KALDIRIN
Sıcakların insan vücudunda başka hangi etkileri var? Aşırı sıcaklar; vücutta sıvı kaybına neden olabilir, hastanın tansiyonu düşebilir, bayılmalar görülebilir. Buna 'senkop' adı verilir. Bu durumda kişi; serin bir yere götürülmeli, sırtüstü yatırılmalı ve kanın kalbe dönüşünü artırmak için bacakları kaldırılmalıdır. Hasta kendine gelince sıvı verilmelidir. Hasta kendine gelmezse, tıbbi yardım almak gerekir. Bayılma olmasa bile, aşırı sıcağa maruz kalan kişi yeterince sıvı almazsa; dikkat kaybı gelişebilir, konulara konsantre olmakta zorlanabilir ve odaklanma sorunu yaşayabilir. Bunların sonucunda unutkanlık görülebilir. Kişi sorduğu soruları bir kez daha sorabilir. Bazı şeyleri yapıp yapmadığını ya da söyleyip söylemediğini hatırlayamayabilir. Günlük işlerini yapmakta güçlük çekebilir, karar verme zorluğu yaşayabilir. Bu bulgular uzun süre açlık ve susuzluk çekenlerde olabildiği gibi; ani sıcaklık artışına maruz kalan kişilerde de görülmektedir.