NOBLE ENERGY’DEN AÇIKLAMA: “12. PARSELDEKİ DOĞALGAZ DAHA ÖNCE AÇIKLADIĞIMIZ KADAR”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) hidrokarbon yataklarının idaresiyle ilgili yetkileri Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’nun elinden alarak doğalgazla ilgili teknik komiteye veren yasayı Meclis’e geri gönderdi; Meclis de Hristofyas’ın tekrar değerlendirilmesi isteğini ret etti.

Alithia gazetesi “Meclis: ‘İvedilikle’ Hristofyas’a ‘Hayır’ Dedi” başlığıyla aktardığı haberinde, Hristofyas’ın yasayı dün sabah Meclis’e, yeniden görüşülmesi için yollaması üzerine Meclis’in olağanüstü toplandığını ve konuyu ele aldığını yazdı.

Habere göre Hristofyas, yasayı Meclis’e, Anayasa’ya aykırı bir durum teşkil etmesinden dolayı değil, “siyasi nedenlerle” gönderdiğini söyledi.

Gazete, Meclisin kararıyla, Hristofyas’ın elinde iki seçenek kaldığını; bunlardan ilkinin yasanın yürürlüğe konması, ikincisinin de yasanın Yüksek Mahkeme’ye gönderilmesi olduğunu yazdı.

Şayet yasa Yüksek Mahkeme’ye gönderilirse, burada yasanın Anayasa’ya uygun olup olmadığının ele alınacağını ve Hristofyas’ın, Başsavcı Petros Kliridis’in de daha önceden bu yasayla ilgili “Anayasa’ya uygundur” görüşünü vermiş olmasından dolayı zor durumda kalacağını belirten gazete, Hristofyas’ın Kliridis’ten başka bir hukukçudan bu konuyu ele almasını istemesi durumunda ise, Başsavcılık kurumunun “yara alacağını” kaydetti.

Gazete, Hristofyas’ın yasayı Meclis’e yeniden göndermesinin sebepleri arasında, “siyasi ve çok önemli bir mesele” addettiği hidrokarbon yataklarının idaresi konusu ile ilgili yetkilerin, siyasilerden teknokratlara verilmesinin bulunduğunu yazdı.

“NOBLE YATIŞTIRDI”

Gazete, bir diğer haberinde ise, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde bulunan 12. parselde araştırma sondajları gerçekleştirmiş olan Noble Energy şirketinin, 12. parseldeki doğalgaz yatağının içeriği konusunda yapılan yeni tahminlerle ilgili dün açıklama yaptığını bildirdi.

Noble Energy şirketi, geçtiğimiz Aralık ayında doğalgaz yatağının içeriğini yaklaşık 7 trilyon ayak küp olarak hesaplamış, “Netherlants Sewell & Associates Ltd” ise, yatağın içeriğinin 5,1 trilyon ayak küp civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtmişti.

Habere göre Noble Energy, başka şirketler tarafından yapılan tahminlerin, kendilerinin tespit etmiş olduğu verileri değiştirmediğini kaydetti ve 12. parseldeki doğalgaz yatağında 7 trilyon ayak küp doğalgaz bulunduğu bilgisini yineledi.