Güney Kıbrıs’ta 1 Mart itibarıyla yüzde 17 olarak uygulanacak olan Katma Değer Vergisi’nin (KDV), piyasada zincirleme zam dalgası yaratması bekleniyor. Daha önceleri yüzde 15 olarak uygulanan KDV oranının yüzde 17’ye yükseltilmesiyle birlikte, bugünlerde elektrik ve telefon faturalarını ödemekte bile zorlanan tüketicilerin yaşam düzeyinin tehdit altına girdiği belirtiliyor.

Alithia gazetesi; “Cüzdanlar İçin Yakıcı Mart... KDV’nin Yüzde 17’ye Yükseltilmesi Yeni Pahalılık Dalgası Getirecek” başlığıyla manşete çektiği haberinde, gıda maddeleri ve ilaçlar hariç, tüm ürün ve hizmetlere uygulanacak olan KDV oranının 1 Mart itibarıyla yüzde 17 olacağını, gıda maddeleriyle ilaçlara uygulanacak olan KDV’nin ise yüzde 5 olacağını yazdı.

Gazete, iç sayfalardan aktardığı ekonomi haberlerinde de, ekonomik kriz nedeniyle birçok işletmenin kepenk kapattığını kaydetti.

Haberde, sadece Limasol’da, son aylarda 100 işletmenin iflas ettiği ifade edildi.

“PETROL FİYATLARI DİZ ÇÖKTÜRECEK”

Öte yandan Simerini gazetesi de, İran’da yaşanan kriz nedeniyle artan petrol fiyatlarının, Rum ekonomisine de “diz çöktüreceği” yorumunda bulundu.

Gazete, artan petrol fiyatlarıyla birlikte Güney Kıbrıs’ta da akaryakıt fiyatlarının artacağını, bu çerçevede elektriğe de zam geleceğini ve akaryakıt işletmelerinin masraflarının ikiye katlanacağını yazdı.

“İŞSİZLİK GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 33 ORANINDA ARTTI”

Politis gazetesi ise, Güney Kıbrıs’taki kayıtlı işsiz sayısının geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 33 oranında artış gösterdiğini bildirdi.

Haberde, Ocak ayı verilerine dayanılarak, Güney Kıbrıs’taki işsiz sayısının 37 bin 102 olduğu kaydedildi.