Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Hürriyet gazetesinde yer alan ve Rum Yönetiminin Türkiye’nin AB’yle katılım müzakerelerindeki iki başlığın açılmasına rıza gösterdiği haberlerini yalanladı.

Politis gazetesinin haberine göre “bu yayınlarda kesinlikle herhangi bir temel bulunmadığını” savunan Markulli, Rum hükümetinin Türkiye’nin 6 müzakere başlığının dondurulmasına ilişkin tek yanlı kararını anımsattı ve dondurulan başlıklar arasında açılmasına rıza gösterildiğinden bahsedilen 23 ve 24 numaralı başlıkların da bulunduğunu söyledi.

Bunun herkes tarafından bilinen bir şey olduğunu ifade eden Markulli, kendilerinin hiçbir şekilde bu başlıkların açılmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Markulli, “Türkiye’nin katılım müzakerelerine ilişkin 23 ve 24 numaralı başlıklara, diğer 6 başlıkla eşit muamele (toplam 8 başlık) yapılmasını kabul etmeyecekleri gibi, bunların açılmasını kabul etmeyeceklerini” yineledi.

“KIBRISLI TÜRKLERLE RUMLAR BİR ARADA YAŞAYABİLİR”

Gazete başka bir haberinde ise Markulli’nin Norveç temasları sırasında, PRIO araştırma merkezinde Kıbrıs konulu bir konferans verdiğini yazdı.

Kıbrıslı Türklerle Rumların yeniden birleşmiş bir vatanda yeniden bir arada yaşayabileceklerini savunan Markulli, iki toplum arasındaki dostluk ve işbirliği bağlarının canlanmasının, yeniden birleşme çabalarında gerekli bir unsur olduğunu ileri sürdü.

Konferansta, Kıbrıs müzakere sürecine de değinen Markulli, neredeyse bütün başlıklarda kaydedilmekte olan ilerlemenin kısıtlı olduğunu ileri sürdü ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasındaki görüş birliklerinden caymakla suçladı.

Türkiye’nin tutumunun esaslı şekilde değişmesinin, Kıbrıs sorununun çözümüne katalizör şeklinde etki edeceğini öne süren Markulli, bunun Türkiye’nin katılım müzakerelerine yeni bir ivme kazandırmış olacağını belirtti.

Markulli, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Kıbrıs sorununun iç boyutlarında anlaşmaya varıldığı ve tarafların olur görüşü alındığı takdirde, uluslararası konferans toplanmasına hazır olduğunu da yineledi.

“Ikypros” isimli internet sitesine açıklamalarda bulunan Markulli, Türkiye’nin müzakereleri engellemekte olduğunu ve iki devlet çözümü olan bir B planı üzerinde ilerlemekte olduğunu da iddia etti.

Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, sürecin başarısızlığa uğramasını amaçladıklarını ve bu yüzden çok taraflı konferans için baskı yaptıklarını ileri süren Markulli, toplanması halinde bunun başarısızlıkla sonuçlanacağına dair iddiasını yineledi.