Ankara’nın, İstanbul’da, 2 Nisan tarihinde yapılacak olacak “Suriye Dostları” toplantısına, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’yi davet etmediği belirtildi.

Politis gazetesi, bu konunun; Türkiye ve Güney Kıbrıs arasında yeni bir “korku filmi” olduğu yorumunda bulunurken; Güney Kıbrıs’ın, Dışişleri Bakanı Markulli’nin toplantıya katılımının “27’”ler için ilke meselesi olduğu konusunda AB’taki ortaklarını da ikna etmeye çalıştığını yazdı.

Gazete AB Dış Politika ve Yüksek Güvenlik Temsilcisi Catharine Aston’ın, “deveyi hendekten atlatmak için çaresiz çabalar sarf ettiğini ve Ankara’ya Rum Dışişleri Bakanı’nı çağırması yönünde çağrı yaptığını” belirtti.

Harbe göre AB’ta Güney Kıbrıs’ı destekleyen kaynaklar, Tunus’taki ilk “Suriye Dostları” toplantısına katılan Markuli’nin davet edilmemesinin, tüm AB üyesi ülkelerin temsil edilmeyeceğine bağlı olarak sorun olacağı düşüncesini taşıyorlar.

Aynı kaynaklar, AB’ın böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini ve bunun sonucunda İstanbul’daki toplantının engelleneceği imasında bulundular.

AB’ta Türkiye’yi destekleyen kaynaklar ise,   Markulli’nin toplantıya çağrılmamasının kuşkusuz elverişsiz bir gelişme olduğunu ancak Suriye konusunun ciddiyetinin,”Suriye Dostları” toplantısının, Güney Kıbrıs nedeniyle sabote edilmesine imkan sağlamadığını belirttiler.

Gelişmelerin merkezinde bulunan kişiler, Türkiye’nin, Avrupalıların gözünde aldığı önemin, Ankara’nın bu konudan vazgeçmesini olanaksız ve Güney Kıbrıs’ın AB müttefiklerinin sarf ettiği çabayı da zor kıldığını da söylediler.

Aynı kaynaklar anahtar rolü oynayabilecek ülkenin ve de Rum Bakanının namevcut olmasına yönelik itiraza liderlik edecek tek AB üyesi ülkenin Fransa olabileceğini söylediler.

Gazete bilgilerin, “Fransız diplomasisinin, tüm seçenekleri incelediği ancak Güney Kıbrıs hatırına Suriye’yi ipotek etmeye direkt niyetli görünmediği” şeklinde olduğunu da yazdı.