GALANOS: “MAKSAT KARGAŞA YARATMA”

“GÜVENLİK KONSEYİ’NİN 550 VE 789 SAYILI KARARLARI UYGULANSIN”

GALANOS, HRİSTOFYAS’A MARAŞ İÇİN BAN NEZDİNDE GİRİŞİMDE BULUNMA ÇAĞRISI YAPTI

Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos, kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılacağı yönündeki haberlerin, Rumlar ve özellikle Maraş kökenliler arasında kargaşa yaratmak maksadı taşıdığını iddia etti.

Alithia “Maraş’la İlgili Haberlerin Arkasında Türk Maksatları Var... Belediye Başkanı Aleksis Galanos Başkan Hristofyas’ı BM Genel Sekreteri Nezdinde Girişimde Bulunmaya Çağırıyor” başlıklı haberinde, Galanos’un “Maraş’ın kolonizasyonuna İlişkin Türk Senaryoları” konulu basın toplantısında dile getirdiklerine yer verdi.

Habere göre, Maraş meselesine pasif yaklaşmamak gerektiğini belirterek, bu haberlerin, bugüne kadar gereği ölçüsünde talep etmediklerini şimdi talep etme fırsatı yarattığını savunan Galanos “Başkan Dimitris Hristofyas’ın Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasından sorumlu olan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon nezdinde girişimlerde bulunması gerekir” ifadesini kullandı.

Aleksis Galanos, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarını anımsatarak, “Bu kararlar konusunda Genel Sekreter daha önce, Kıbrıs sorununun nihai çözümünü beklememiz gerektiğini söylemişti. Bu cevap kabul edilemezdi. Genel Sekreter’in rolüne ve kararlara uygun bir cevap değildi. O zaman cevap vermedik. En azından gecikmeli de olsa bu cevabın bugün verilmesi gerekir” dedi.

Müzakerelerin “batağa saplandığı” görüşünü de ortaya koyan Galanos “Kararları ileri götürmemizin zamanıdır” diyerek, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Elimizde, Avrupa Parlamentosu’nun, bu kararları yeniden gündeme getirerek uygulanmasını isteyen son kararı vardır. Kararın hüküm bölümü de vardır. Sorum şudur: hüküm konusunda ne yaptık?”

Kararın hüküm bölümünde “Maraş’ın yasal sakinlerine iade edilmesi ve Maraş’ın BM’ye teslim edilmesi konusuyla ilgilenilmesi gereğine” işaret edildiğini söyleyen Galanos, Avrupa Parlamentosu (AP),  AB liderliği, AP Başkanı, AP İnsan Hakları Komiseri, Dışişleri Komitesi, Dilekçeler Komitesi ve Avrupa’nın diğer birçok yetkili biriminin de aynı şeyi söylediğini savundu.

“Türk tarafının, sakinlerinin geri dönmesi maksadıyla Maraş’ı açacağı kargaşasına karşılık BM ve Avrupa’dan Maraş’ın iadesini isteyelim” diyen Aleksis Galanos, Türklerin Maraş’ı kendilerine vermeyeceğini, Maraş’ın altyapısı dahi bulunmadığını ve Kıbrıs Türk idaresi altında altyapı oluşturulmasının yıllar alacağını söyledi.

Galanos, “bir uyku durumu olduğunu görerek, bir gizli diplomasi olduğunu düşünebilecek bazı Maraş kökenli Rumların ıstırabını” anladığını belirterek,  “böylesine gizli bir diplomasi olacağını, çeşitli şeyler düşünüleceğini ve kafa yorulacağına kendisinin şahsen inanmadığını” ifade etti.

Aleksis Galanos “Özellikle müzakereleri bugün içinde bulunduğu durumda, Maraş konusunda, atak bir politikanın, eyleme geçilmesinin zamanı gelmiştir” dedi.

Fileleftheros ise Galanos’un dünkü basın toplantısını  “Galanos, Maraş İçin Hemen Şimdi Eylem, BM ve AP Kararlarının Uygulanmasını İstiyor” başlığı altında özetledi.