CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA GENİŞ YER BULDU

“Maraş” konusunun, önerilen güven yaratıcı önlemlerle birlikte listenin zirvesinde olduğu belirtildi.

Politis gazetesi, “Eroğlu Koşullu Olarak Maraş Konusunda Hazır- Hristofyas’tan Türkiye’ye Mesaj- ‘Havalimanını’ İstiyor” başlıklı haberinde Maraş konusunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun tüm televizyon kanallarında ortak yer alan açıklamalarına yer verdi.

Gazete, gerek iki tarafın gerekse uluslararası toplumun, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı sırasında, bir görüşmeye (Maraş konusunda) müdahil olmaya hazır göründüklerini de belirtti.

Tüm bu (Hristofyas tarafından çeşitli gidişatlara yönelik olarak işlerlik kazandırılan)girişimin, bir yandan zor; aynı zamanda, Türk tarafının, tüm konunun koşulları ve boyutlarının müzakere edilmesine ilişkin olarak yeşil ışık yaktığı bir anda, mümkün olduğunu, yazan gazete, var olan bilgilerin, BM’nin, kapalı Maraş bölgesinin açılmasının Kıbrıs sorununa gelecekte çok yardımcı olabileceğini düşündüğü yönünde olduğunu belirtti.

Gazete, Avrupa Birliği’nin de bu kadar önemli bir güven yaratıcı önlemin hayata geçirilmesine olumlu gözle baktığını yazdı.

Gazete (daha önce gazetede yazdıkları) gibi Hristofyas Hükümeti’nin, AB’ye yönelik olarak  zaten benzeri hareketleri gerçekleştirdiğini anımsattı.

EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARI VE BUNA İLİŞKİN YORUMLAR RUM BASININDA

Gazete haberin devamında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, kısa bir zaman öncesine kadar Maraş’ın sadece bütünlüklü bir çözümle açılabileceğini söylediğini, ancak geçen gün, (tüm kanallarda yayımlanan) açıklamasında ise, “Kıbrıslı Rumların önerisini görüşmeye hazır olduğunu ancak talep edilen her şeye de evet demeyeceği, bu önerinin yazılı olarak uluslararası topluma  sunulduğunu; şimdi ise Maraş’ın, Kıbrıslı Rumların güven yaratıcı önlemlerine dahil edildiği” ifadelerini kullandığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun “Kıbrıslı Rumların bunları kabul etmesi durumunda kendilerinin de onların önerilerini görüşmeye hazır oldukları” şeklinde açıklama yaparak ilk “yıldız işaretini” koyduğunu yazan gazete, Eroğlu’nun net bir önkoşul ortaya koymasına karşın, diplomatik çevrelerin, Eroğlu’nun ilk kez kamuoyu önünde Hristofyas’ın üç boyutlu önerilerini görüşmeye hazır olduğunu kabul ettiğine dikkati çektiklerini belirtti.

İkinci bir “yıldız işaretinin” ise, “Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, (Rum tarafının) Mağusa Limanı’nın AB gözetimi altında açılmasını ve Mağusa surlarının restorasyonunu önerdiği, ancak Mağusa Limanı’nın zaten açık olduğu” açıklamasıyla geldiğini belirten gazete, kısacası Eroğlu’nun; “Kıbrıs Rum tarafının, Ercan Havalimanı’nın açılması dahil, daha çok vermesi gerekeceğini” ima ettiğini yazdı.

Gazete Eroğlu’nun, “Maraş’ın şu anda KKTC’ye ait olduğu ve GKK’nin kontrolünde bulunduğu”  şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun ayrıca, 1 Temmuz’dan sonra müzakerelerin teknik düzeyde devam edeceği, Güney Kıbrıs’taki seçimlerin sonuçlarına paralel olarak anlaşma sağlanması için çaba sarf edileceği, açıklamalarına da yer verildi.

Haberi “Maraş İle Boş Manevra” başlığıyla aktaran Fileleftheros gazetesi, Türk tarafının, kendi önkoşullarını ortaya koyarak, Maraş konusunu tekrarladığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Hristofyas ile birlikte Maraş konusunu görüşmeye hazır göründüğünü yazan gazete, Eroğlu’nun, “Maraş konusunda, Kıbrıslı Rumların dönüş perspektifini etkisiz hale getirmek, bir yandan da yabancılar üzerinde imaj yaratmak amacıyla, şehrin, Kıbrıs Türk idaresi altında açılması” şeklindeki kendi önerisine atıfta bulunduğunun ise açık olduğunu savundu.

Gazete, AB dönem başkanlığının Güney Kıbrıs tarafından üstlenilmesi ışığında Türk tarafınca, gerek manevraların, gerekse tehditlerin sıklaşacağının da aşikar olduğunu, ileri sürdü.

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun televizyon kanallarında yer alan açıklamasına da yer verdi.

Simerini gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun açıklamalarını “Hükümet Eroğlu’na Zaten Başkanlık Önerisinde Bulunduğu Şeklinde Yanıt Verdi” başlığıyla aktardı.


Haravgi gazetesi ise haberi, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun açıklamalarını “Hristofyas’ın Önerisi Masada” başlığıyla aktarırken Alithia gazetesi “Maraş İçin Görüşmeye Hazır” başlığını kullanarak,Cumhurbaşknaı Eroğlu’nun açıklamalarına kısaca yer verdi.

EROĞLU’NUN ÖZERSAY’A İLİŞKİN AÇIKLAMALARINA DA YER VERDİLER

Fileleftheros gazetesi aynı haberi içerisinde, “Özersay’ı Boşadı” alt başlığıyla, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Özel Temsilcisi Kudret Özersay’ın dahil olduğu “toparlanıyoruz” hareketine ilişkin değerlendirmelerine de yer verdi.

Politis ise Eroğlu’nun Özersay ile ilgili açıklamalarını “Eroğlu, Özel Temsilcisine Kapının Çıkışını Gösterdi- Özersay’ın Kafası Kesildi” başlığıyla aktardı.

Gazete Özersay’ın, “Cumhurbaşkanlığı ve müzakerelerde, ‘geçmiş’(mazi) olarak addedilmesi gerekeceği” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, kamuoyu önünde, konuya ilişkin rahatsızlığını dile getirdiğini ve “kapıyı gösterdiğini” yazan gazete, aldığı bilgilere dayandırdığını iddia ederek, “Özersay’a, istifa etmesi gerekeceği yönünde bilgi verildiğini ayrıca Özersay’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki bürosundan eşyalarını zaten topladığını” savundu.

Gazete, aynı kaynaklara dayandırdığını iddia ettiği haberinde, “geriye sadece ayrılığın ilanına ilişkin usullerin kaldığını” ileri sürdü.

Gazete aynı bilgilerin “Eroğlu’nun, Kudret Özersay’ın müzakerelerde yerine içten birinin atanmasını istediğini ve hafta sonundaki Özersay-Yakovu görüşmesi ışığında, Özel Temsilcilikte kalmasını muhtemelen uzatacağı” yönünde olduğunu da savundu.

HRİSTOFİDİS’TEN EROĞLU’YA YANIT

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Hristofidis’in, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun “hazır olduğu” konusunu yorumladı.

Habere göre Hristofidis, kendilerinin zaten hazır olduğunu, kapalı Maraş bölgesinin yasal sakinlerine verilmesi, Mağusa Limanı’nın AB gözetimi altında açılmasını öngören çok somut bir öneri sunduklarını belirtti.

Hristofidis, Maraş’ın elbette ki BM himayesinde açılacağını, ayrıca kendilerinin bir miktar başlığın açılmasını ileriye götürmeye hazır olduklarını da söylediklerini anımsattı.

Kapalı bölgeye ilişkin bu tür adımların sadece şehri kurtarmayacağını, yasal sakinlerine de, mülklerine geri dönme hakkını sağlayacağını ifade eden Hristofidis, bunun aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümü için büyük bir dinamik yaratacağını söyledi.

HRİSTOFYAS’TAN TÜRKİYE’YE MESAJ

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, “Turkish Policy Querterly” isimli Türk dergisine verdiği özel mülakatta, 2010 yılında, Maraş’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı temelinde, yasal sahiplerine iadesine ilişkin sunduğu öneriyi yineledi.

Habere göre Hristofyas açıklamasında, önerileri içerisinde Mağusa Limanı’nın AB gözetimi altında Kıbrıslı Türkler tarafından açılmasının da bulunduğunu anımsatarak, önerinin kabul edilmesinin, bir yandan müzakerelere olumlu katkı sağlayacağını, diğer yandan ise söz konusu öneride;  Türkiye’nin katılım müzakerelerinde engellenen başlıklarının açılmasının da dahil olmasıyla birlikte bunun Türkiye için de yararlı olacağını, ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı sırasında Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını yineleyen Hristofyas, “B planı olarak isimlendirilen işgal bölgelerinin genişlemesi tehditlerine, saldırgan ve provoke davranışlarına son vermesi, ayrıca Kıbrıs sorununa ilişkin BM kararlarına saygı göstermesi” için de Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Hristofyas ayrıca KKTC II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile büyük bir ilerleme sağladıklarını ancak, yeni Kıbrıs Türk liderin davranışıyla birlikte, manzaranın hepten değiştiğini savundu.

Haravgi gazetesine göre Hristofyas özel mülakatta ayrıca,  II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile birlikte yapmış olduğu 23 Mayıs ve 1 Temmuz 2008 açıklamalarına da değindi.