Güney Kıbrıs ile Lübnan arasında telekomünikasyon hizmetlerinde kullanılmak amacıyla deniz altı optik kablo döşenmesi konusunda ilke anlaşmasının dün onaylandığı bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Lübnan Telekomünikasyon Bakanı Nikolas Sehnaoui ile Rum Telekomünikasyon Dairesi (CYTA) arasında dün gerçekleştirilen görüşmede, iki ülke arasında, ortak yatırımla optik kablo döşenmesi konusunda ilke anlaşmasına varıldığını yazdılar.

Habere göre, “Europa” adını taşıyacak kablo sisteminde iki ülkenin stratejik ortaklığı öngörülürken, iki taraf arasında müzakerelerin süreceği ve anlaşmanın geçerlilik kazanması için Lübnan Bakanlar Kurulu’nca da onaylanması gerektiği belirtiliyor.

Öte yandan Alithia, anlaşmanın dün CYTA tarafından onaylanmasının ardından Lübnanlı bakanın Rum meslektaşı Eftimios Flurentzu’ya bir araya geldiğini yazdı.

Flurentzu görüşme sonrasındaki açıklamasında; iki taraf arasındaki görüşmelerin en kısa sürede tamamlanmasını dilerken, söz konusu optik kabloyla Güney Kıbrıs’ın, Lübnan ile Avrupa arasında köprü konumuna geleceğini söyledi.

Lübnanlı Bakan Sehnaoui ise, konuya ilişkin müzakerelerin çok iyi gittiğini, yakın zamanda nihai anlaşmaya varmayı umut ettiklerini açıkladı.