Amerika ve Türkiye’nin dün, Limasol’un güneydoğusunda, “Lefkoşa FIR hattı” ve Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde, savaş uçakları ve gemileriyle ortak bir tatbikat düzenlediği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, “Lefkoşa FIR Hattı’nı Talan Ettiler... Limasol’un Güneydoğusunda Amerikan-Türk Ortak Tatbikatı” başlığıyla aktardığı haberinde, tatbikatın dün sabah saat 09:00 sıralarında başladığını ve akşam 18:00’a kadar devam ettiğini öne sürdü.

Gazete, Türkiye’nin Perşembe günü tatbikatla ilgili NOTAM (A0234/12) yayımladığını, ancak Güney Kıbrıs’ın bu NOTAM’a herhangi bir tepki vermediğini iddia etti. Türkiye’nin bu NOTAM ile ilgili, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne öngörülen prosedürler çerçevesinde resmi bir bildirim yapıp yapmadığının da bilinmediği savunuldu.

Deniz seviyesinden 26 bin ayak yukarıda yapılan tatbikat sırasında gerçek mühimmatlar kullanılmadığını, ancak havada yakıt ikmali gerçekleştirildiğini öne süren gazete, bununla birlikte özel bir özel uçağın da, tatbikatta yapılan uçuşlarla ilgili radar ve kontrol merkezi olarak görev yaptığını ve Lübnan ve İsrail’den Avrupa’ya doğru yapılan uçuşları “hafif derecede” etkilediğini iddia etti.

Haberde, Lübnan ve İsrail’den kalkan uçakların güzergah değiştirmek veya kalkışın ardından hızla yükselmek durumunda kaldıkları da öne sürülürken, savaş uçaklarının ışıklarının ve diğer sinyallerinin güvenlik amaçlı açık bırakıldığı savunuldu.

Gazete, “birtakım Türk ihlalleri dışında”, “Lefkoşa FIR hattı” içerisinde ve “parsellere ayrılan bölgede” böyle bir Amerikan-Türk tatbikatının uzun zamandır gerçekleştirilmediğine dikkati çekti. Son tatbikatların, İsrail tatbikatlarının dışında, Fransız Savaş Uçakları ile yine Fransız uçaklarının da katıldığı NATO tatbikatları olduğu ifade edildi.