MARKULLİ ULUSLARARASI DÜZEYDE SERT GİRİŞİMLERDE BULUNACAKLARINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu’nun Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı,  ‘KKTC’nin gözlemci üye sıfatıyla temsil edildiği İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) tam üye olması temennisini dile getirerek, uluslar arası toplumun KKTC’yi tanıması ve BM’nin, tanınmayı engelleyen kararlarını geri çekmesi zamanının geldiğine’ ilişkin açıklamaları Rum tarafında endişe yarattı..

Fileleftheros “İşgal Bölgelerinin Siyasi Açıdan Yükseltilmesine Yönelik B Planını Uyguluyorlar... Lefkoşa’dan İslam Teşkilatına Giriş Talebi Konusunda Girişim” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum Yönetimi’nin, KKTC’nin İİT’ye tam üyelik talep ettiği bilgilerini araştırmakta olduğunu yazdı.

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Atina Haber Ajansı’na (ANA) yaptığı açıklamada KKTC’nin bu talebine yönelik araştırma talimatı verdiğini söyledi.

Markulli, İİT Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun açıklamalarının gerçek çıkması halinde bunun, “Türkiye’nin B planıyla ilgili seferberlik başlattığı anlamına geldiğini, çünkü tek başına KKTC’nin değil Türkiye’nin hareketinin söz konusu olduğunu” söyledi.

Gazete, İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İİT’nın; KKTC’nin tam üyelik talebine olumlu yaklaştığını ve bunun hayata geçirilmesi için ev sahibi ülke ile temas halinde bulunduğunu söylediğini hatırlattı.

Habere göre Markulli “Böyle açıklamalar yapıldıysa, kınanması gerekir ve elbette birkaç gün önce ziyaret ettiğim Kazakistan’ın İİT temsilcisi de dahil olmak üzere, Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri, AB ve bütün İİT üyeleri nezdinde sert girişimlerde bulunacağız” dedi.

Markulli,  “Türkiye’nin tek yanlı bir şekilde takvim olarak koyduğu 1 Temmuz’a kadar müzakerelerin sona ermemesi halinde, bunun etkileriyle ilgili baskı ve şantajlara  başladığını” da ileri sürdü.

İİT Genel Sekreteri’nin Türk kökenli olduğuna işaret eden Markulli “Bir süredir, İİT içerisinde Türk politikasını ileri götürerek objektifliğini ve güvenilirliğini kaybetmiştir” iddiasında bulundu.

Gazete devamla Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun,  ‘Kıbrıs müzakerelerinin, bizim ve BM’nin çabalarına karşın başarısızlığa uğraması halinde KKTC’nin tanınmasından başka seçenek olmadığı, uluslar arası camianın KKTC’yi tanıması ve BM’nin, bunu engelleyen kararlarını geri çekmesi zamanının geldiği’ yönündeki açıklamasını da okurlarına aktardı.

Aynı gazete “Şilluris’ten Hükümete Saldırı... ‘İİT’ye Başvuru Tavizkâr Politikanın Sonucu’ ” başlıklı haberinde EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris’in, KKTC’nin İİT’ye tam üye olma başvurusunda bulunduğu haberlerini değerlendirirken, bunun  müzakerelerin zorla sürdürülmeye çalışılmasından ve ve tavizkar politikalardan kaynaklandığından, söz ettiğini yazdı.

Gazete Şilluris’in, Hristofyas hükümetinin izlediği tavizkar politikanın, müzakerelerde Türklerin sepetine, hiçbir taviz vermeden veya öze ilişkin taviz vermeden, Rumlara prosedürel baskı yapılmasına neden olduğunu söylediğini kaydetti.

Habere göre Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis, KKTC’nin İİT’ye tam üyelik başvurusunu değerlendirirken “Türkiye’nin, KKTC’nin tanınmasına ilişkin “tehdit mesajları” vererek uluslar arası kamuoyunda ve BM’de terör planı uyguladığını iddia etti. Bu hareketi “tehlikeli” diye niteleyen Perdikis “Çünkü BM tarafında panik tepkisine ve 5’li konferans çağırmasına neden olabilir. Bu nedenle, tehditlerini gerçekleştirseler dahi, gerilememizin söz konusu olmadığı kararlılık mesajını vermeliyiz” dedi.

Alithia KKTC’nin talebi, İİT Genel Sekreteri’nin açıklaması ve Rum Dışişleri Bakanı Markulli’nin demecine yer verdiği haberi “Lefkoşa Türk B Planından Endişeli... Sahte Devletin İslam İşbirliği Teşkilatı Aracılığıyla Tanınmasını İstiyorlar” başlığıyla yansıttı.

Haravgi ise “Sahte Devletin İİT’ye Talebi Araştırılıyor... Dışişleri Bakanı İİT Genel Sekreteri’nin Türk Kökenli Olup İİT İçerisinde Türk Politikasını İleri Götürdüğünü Söyledi” başlığını kullandı.