Rum Meclisi’nde, dün, KKTC’deki Rum kültürel mirasının tahrip edildiği iddiası ele alındı.

Fileleftheros gazetesi “Kültürel Tahribatlarla İlgili Genel ve Muğlak Konuştular... İşgal Bölgelerindeki Yağmalarla İlgili Bilinenleri Tekrarladılar” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Rum Milletvekillerinin KKTC’de yapıldığını iddia ettikleri “kültürel miras tahribatının” ciddiyetini vurguladıklarını, ancak bu konuyla ilgili bilinen olayları tekrarlamakla sınırlı kaldıklarını yazdı.

Habere göre DİSİ Milletvekili Kiriakos Hacıyannis, 60 binin üzerinde dini eserin, ikonun ve mozaiğin yurtdışına pazarlandığını ve dini anıtlardaki tahribatların, fanatizmden kaynaklandığını öne sürdü.

Hacıyannis, Türk tarihi eser kaçakçıları tarafından çalınarak dış ülkelere satıldığını iddia ettiği kültürel miras nesnelerinin iadesi ile ilgili yaşanan sorunlara da değindi.

AKEL Milletvekili Skevi Kukuma ise, AKEL’in, KKTC’deki Rum kültürel mirasının durumuyla ilgili Meclis’e bilgilendirme yapması için, Göçmenler Komitesi’ne yönelik girişimde bulunduğunu söyledi.

Kukuma, çalıntı ikonların saptanması ve iadesi için uluslararası alanda işbirliği yapılması gerektiğine de işaret etti ve Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu konusundaki ihale hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

DİKO Milletvekili Sofoklis Fittis ise, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı görevini devralmasıyla birlikte, KKTC’deki kültürel mirasın ileri sürülen “tahribatı” ve Türkiye’nin “kınanması” konusunda girişimler yapmaya başlaması gerektiğini söyledi.

KS EDEK Milletvekili Yorgos Varnavas da, Türkiye’nin maksadının “işgal bölgelerinin tamamen Türkleştirilmesi ve Rum unsurunu hatırlatan tüm izlerin silinmesi” olduğunu öne sürerek, Avrupa Sosyalist Parti aracılığıyla Türkiye’yi şikayet edeceğini belirtti.

EURO. KO Başkanı Dimitris Şilluris ise, sadece KKTC’deki kültürel mirasla meşgul olacak bir koordinasyon kurumu oluşturulması gerektiğini ifade ederken, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis de, 2006 yılından bu yana, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) KKTC’deki kültürel mirasın ileri sürülen “tahribatıyla” ilgili hazırlanmış olan raporun değerlendirilmesi için AB düzeyinde ne gibi faaliyetlerde bulunulduğu sorusunu yöneltti.