Rum çiftçilerin, KKTC’den Güney Kıbrıs’a Türk ürünlerinin geçirildiği iddiasıyla dün Ay Demet (Metehan) sınır kapısında pankartlarla eylem yaptıkları ve Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin “kuşkularını” dile getirdikleri bildirildi. 

“RMMO TÜRK DOMATESİ ALIYOR”

Rum çiftçilerin, KKTC’den Güney Kıbrıs’a Türk ürünlerinin geçirildiği iddiasıyla dün Ay Demet (Metehan) sınır kapısında pankartlarla eylem yaptıkları ve Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin “kuşkularını” dile getirdikleri bildirildi. Fileleftheros gazetesi, “İşgal Bölgelerinden Ticaret Konusunda Çiftçilerin Suçlaması... Türk Ürünlerini Geçiren Tüccarlar Ekmeklerini Yiyor... Çiftçi Hareketinden Eleştiriler...

10 Günde 11 Ton” başlıklarıyla yer verdiği haberde, Yeşil Hat aracılığıyla KKTC’den Güney Kıbrıs’a Türk ürünlerinin geçirildiğini iddia eden çiftçilerin Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın verdiği belgelere ilişkin şüphelerini ve Rum makamlarına yönelik eleştirilerini dile getirerek “ayaklandığını” yazdı. Habere göre, Güney Kıbrıs’ın tüm bölgelerinden gelerek Metehan sınır kapısının önünde toplanan çiftçiler, “işgal makamlarıyla alış veriş yapan” Rum tüccarları “hain” olarak nitelediler ve KKTC’den geçen ürünlerde gerekli denetimin yapılmadığını iddia ettiler.

KKTC’den Güney Kıbrıs’a “denetimsiz” bir şekilde büyük miktarlarda ürünlerin geçirildiğini savunarak bunun sonucunda kendi ürünlerinin değerinin altında satıldığını öne süren çiftçiler, Türk domateslerinin Güney Kıbrıs’a girmesiyle domatesin kilosunun 2 Euro’nun altına düşmesini örnek gösterdiler. Protesto gösterisinde konuşan üretici Gavriil Panayotu, her yıl domates fiyatları yükseldiğinde Türk tarafından domates satın alıp Rum tarafında üretilmiş gibi ambalajlayan ve toptancı pazarına götüren kişiler olduğunu kaydetti.

Panayotu, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Türk tarafından domates ithal eden toptancılardan sebze tedarik ettiğini de savundu. Angelos Angeliadlı üretici ise Yeşil Hat’ta “delikler” olduğunu söyledi. EKA, PEK, Agrotiki ve Panagrotikos adlı üretici birliklerinin Rum bakanlar yanında Kıbrıs’taki AB temsilcilerine de şikayet ve eleştirilerini dile getiren bildiri verdiği belirtilen haberde, Türkiye menşeli ürünlerin Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın verdiği “Kıbrıslı Türk ürünü” belgesiyle Güney’e gittiği iddia edildi.

Haberde, bu ürünlerin K.T. Ticaret Odası tarafından “vaftiz edildiği” ifadesine yer verildi. 10 GÜNDE 11 TON DOMATES Gazete, “resmi” olduğunu savunduğu verilere dayanarak, aralık ayının ilk 10 gününde Metehan sınır kapısından resmi olarak 11 ton domatesin Rum tarafına geçirildiğini ileri sürdü. Gazete, bu rakamın eylül ayında 4, kasımda ise 3 olduğunu da kaydetti.