Kıbrıslı Türklere Güney Kıbrıs’ta araç kullanabilmeleri için Rum Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından “geçici ehliyet” verilmesinin yeniden gündemde olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Sürüş Ehliyetleriyle İlgili Başkan ve Meclis Arasında Çatışma” başlığıyla aktardığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, sürüş ehliyetleriyle ilgili Rum Meclisi tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanan yasayı, Rum Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından Kıbrıslı Türklere, Güney Kıbrıs’ta araç kullanabilmeleri için “geçici ehliyet” verme yetkisine değinmediği gerekçesiyle Meclis’e geri gönderdiği bildirildi.

Rum Hükümeti ve Meclisi’nin 2003 yılında onaylanan bir yasa tasarısıyla, geçiş kapılarının açılmasının ardından Rum Motorlu Araçlar Mukayyitliği’ne, araç muayene belgesi ve seyrüsefer ile birlikte başvurulduğunda, Kıbrıslı Türklere “geçici ehliyet” verme yetkisi verdiğini anımsatan gazete, söz konusu yasa tasarısında daha sonraları yapılan bir düzenlemede, bu ifadenin “yanlışlıkla” kaldırıldığını ve bu yanlışlığın düzeltilmesi için, sürüş ehliyetleriyle ilgili son yasa tasarısına yeniden eklendiğini yazdı.

Gazete, Hristofyas’ın yasayı geri göndermesindeki bir diğer sebebin de, sürüş ehliyeti için alınması gereken ders saatinin AB tüzükleriyle uyuşmaması olduğunu kaydetti. AB tüzüğüne göre sürüş ehliyeti alabilmek için şoför okulundan en az 7 saat ders alınması gerekirken, Güney Kıbrıs’ta en az 10 saat ders alınması öngörülüyor.

Haberde, Rum Meclisi Bayındırlık ve Ulaştırma Komitesi’nin, Perşembe günü, Hristofyas’ın geri gönderdiği yasayı yeniden görüşmek üzere toplanacağı belirtildi.