BAN’IN LİDERLERİ, BUNDAN SONRA ATILACAK ADIMLAR KONUSUNDA “KÖR BIRAKTIĞI” ÖNE SÜRÜLDÜ

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Cumartesi akşamı telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hrisotfyas’ı, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlar konusunda bilgilendirmediği, aslında kör bıraktığı öne sürüldü.

Politis “Onları Kör Bıraktı... Genel Sekreter Ketum... Haziran’a Kadar Çaba” başlıklı haberinde edindiği bilgilere dayanarak aslında Ban’ın iki tarafa; uluslararası konferansın söz konusu olmadığı bilgisini verdiğini, bunun yanında da yönetim ve mülkiyet başlıklarında cesur adımlar atmalarını isteyerek; prosedürün en azından Haziran’a kadar devam edeceği imasında bulunduğunu yazdı.

Ban’ın, Haziran’dan sonra ne olacağı konusunda imada bile bulunmadığına işaret eden gazete taraflara sadece, Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın birkaç gün içerisinde kendilerini bilgilendireceğini söylediğine işaret etti.

Downer’ın Ada’da uzun süre kalmak niyetinde olmadığını, liderlere Genel Sekreter’in niyetlerini bildirdikten sonra Avustralya’ya döneceğini belirten gazete, Avustralyalı diplomatın dün müdahil tarafların temsilcileriyle (Rum temsilci Nikos Emiliu dâhil) görüştüğünü kaydetti, şunları yazdı:

“Diplomatik kaynaklardan öğrenildiğine göre BM ilerleme kaydedilmemesinden hayal kırıklığı belirtiyor ve dikkatini yönetim ve mülkiyet üzerinde yoğunlaştırıyor. Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin uluslararası konferans toplanmadan devam etmesine göstereceği tepki ve BM’nin bu tepkiyi nasıl göğüsleyeceği soru işareti olarak duruyor.  Eroğlu sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesi (B planıyla, İslam ülkeleriyle direkt uçuş ve doğrudan ticaretle ve BM Barış Gücü’nün çekilmesinin şart olmasıyla) çabalarından yeniden söz etmeye özen gösterdi. Müzakereler ve mülkiyet için vaat ettikleri (Ban’a gönderdiği mektupta) esnekliğin artık geçerli olmadığına da işaret etti.”

Haravgi “BM: Müzakereler Devam Etsin” başlıklı haberinde, müzakerelerde ilerleme olmaması nedeniyle Birleşmiş Milletlerde bir hayal kırıklığı hâkim olmasına karşın Genel Sekreter Ban’ın özlü başlıklarda görüş birliklerine ulaşılması hedefiyle müzakerelerin devam etmesi kararı aldığını yazdı.

Diplomatik kaynakların, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’la görüşmelerinden çıkan sonucun bu olduğuna işaret eden gazeteye göre, aynı kaynaklar; Genel Sekreter’in şu anda çağırmayacağını net şekilde ortaya koymasıyla uluslararası konferans meselesinin var olmadığını, prosedürde, BM’nin yetki veya rolünde değişiklik olacağını ispatlayacak hiçbir yorum da bulunmadığını söylediler.

Müzakerelerin zaman sınırıyla ilgili olarak, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı ve 1 Temmuz konusunda hiçbir imada bulunulmazken görüşmelerde; daha çok Rum başkanlık seçimlerine ve Güney’deki seçim kampanyası dönemine atıfta bulunuluyor.

Gazete Downer’ın iki lidere, Ban’ın müzakerelerin yönetim ve mülkiyet konularında yoğun şekilde devam etmesi kararını ileteceğini, hemen ardından da vatandaşlık ve AB konularının görüşülmesine geçileceğini yazdı.

Gazeteye göre aynı kaynaklar Kıbrıs Türk tarafının muhtemel tepkileri ve BM’nin buna vereceği karşılık konusunda temkinli davranıyor, BM yetkililerinin çıkmazı kırma ihtimalleri konusunda da kötümserlik teşhisi koyuyorlar.