BAN’IN RAPORUNUN HAZIR OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Liderlerin temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu, Kıbrıs müzakere süreci çerçevesinde, dün Mülkiyet gündemiyle ara bölgede bir araya geldi.

Fileleftheros gazetesi “Hiç Kimse Yer Değiştirmeyecek... Özgür Bölgelerde Malı Olan Kıbrıslı Türkler; İşgal Altındaki Bölgelerdeki Rum Mallarını Muhafaza Edecekler” başlığıyla yayımladığı haberinde, tarafların müzakere gruplarının, gelişme aşamasında bulunan doğrudan müzakereler sürecini idame ettirme çabası içerisinde; dün Mülkiyet’le ilgili görüşmelerine devam ettiklerini yazdı.

Liderlerin temsilcileri düzeyinde dün yapılan görüşmede, tarafların mülkiyetle ilgili görüşlerinin ortaya konduğunu kaydeden gazete, tarafların görüşlerinde herhangi önemli bir farklılık olmadığını öne sürdü.

Edindiği bilgilere dayanarak, Türk tarafının “geri dönüş hakkını büyük ölçüde etkisiz hale getiren kriterler sunduğunu” iddia eden gazete, “Türk tarafının Kıbrıslı Rumların evlerinde ikamet etmekte olan ve Rum kesiminde mal/mülkleri olan Kıbrıslı Türklerin yer değiştirmeyeceğini (taşınmayacağını) savunduğunu” ileri sürdü.

Gazete, “ortaya konan bu görüşle birlikte muhtemelen TC kökenlileri ilgilendirecek olan küçük bir rakam dışında, hiç kimsenin Kıbrıs Rum mallarından çıkmayacağının açık olduğunu” savundu.

Gazete, Rum tarafının ise, mülk hakkının iyileştirilmesini ilgilendiren görüşler ortaya koymakta olduğunu iddia etti.

Doğrudan müzakereler sürecinin ilerlemediğini ve Türk tarafının Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralacağı 1 Temmuz’a kadar “zamanı kemirmekte olduğunu” ileri süren gazete, dün aslında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bir araya geleceğini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay’ın Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırına gitmesi yüzünden, Özersay ile Yakovu arasında geçtiğimiz Pazartesi yapılacak olan görüşmenin de gerçekleşmediğini belirten gazete, liderlerin temsilcilerinin dün bir araya geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Hristofyas’ın önümüzdeki Perşembe bir araya geleceklerini ifade eden gazete, liderlerin temsilcilerinin ise, görüşmelere devam etmek amacıyla o güne kadar yeniden bir araya gelmeleri ihtimali bulunduğunu kaydetti.

“BAN’IN RAPORU HAZIR”  

Edindiği bilgilere dayanarak, BM Genel Sekreteri Ban’ın Güvenlik Konseyine sunacağı Kıbrıs sorunuyla ilgili iyi niyet misyonu raporunun hazır olduğunu iddia eden gazete, raporun Ban’ın ofisinde bulunduğunu yazdı.

Gazete, raporun Güvenlik Konseyine ne zaman sunulacağına ve yayımlanacağına karar vermenin ise, Genel Sekreter’e kalmış bir şey olduğuna dikkati çekti.

Politis gazetesi de “Temsilciler de Sığ (Sularda)...” başlığıyla yayımladığı haberinde, liderlerin temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu arasında dün gerçekleşen görüşmenin “yine ileriye yönelik herhangi bir adım olmadan tamamlandığını” yazdı.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Rum tarafının dünkü görüşmede, Türk tarafının daha önce ortaya koymuş olduğu görüşleri aynı zamanda BM uzmanları tarafından “git-gel” süreci aracılığıyla ortaya konulan bazı fikirleri yorumladığını aktardı.