Limasol Limanı’ndan Rodos’a gitmek üzere 7 Aralık’ta demir alan ancak Pagia deniz bölgesinde deniz mağaraları mevkii açıklarında karaya oturan Sierra Lione bandıralı ERDO III isimli yük gemisinin, jiletlenmek ve demir olarak satılmak üzere Türkiye’ye çekileceği bildirildi.

Politis “Türkiye’ye Hurdaya... ERDO III’ün Pegiya’dan Sökülmesi Tamamlanıyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, geminin sahibi olan Arnavut armatörlerin sigorta şirketi ile anlaşmaya varmış göründüklerini ve bütün göstergelerin yük gemisinin içindeki tehlikeli kimyasallar uzaklaştırıldıktan ve oturduğu kayalardan kurtarıldıktan sonra jiletlenerek hurda demir olarak satılmak üzere Türkiye’ye gönderileceğini  gösterdiğini yazdı.

ERDO III’ün değerinin 350-400 bin dolar olarak değerlendirildiğine işaret eden gazete, sigorta şirketi ile armatörlerin anlaşmaya varmak maksadıyla son günlerde sürekli müzakere halinde olduklarını, gelişmelerden tehlikeli kimyasalların gemiden uzaklaştırılması ve su yalıtımının sağlanması çalışmalarını denetleyen Ticari Denizcilik Birimi’nin haberdar edildiğini kaydetti.

Habere göre, şu ana kadar gemiden tehlikeli kimyasal ve diğer petrol atıkları içeren variller uzaklaştırıldı ancak deposundaki 50 ton olduğu tahmin edilen yakıt nereye tahliye edileceği ve alıcısının kim olacağı bilinmediğinden tanklarda duruyor.

Gazete, geçen hafta başında gemiden yakıt sızıntısı olduğunu ancak geminin etrafına güvenlik bariyerleri döşendiğinden sızan yakıtın büyük bir kirliliğe yol açmadığını yazdı.

Habere göre bariyerlerden taşan petrol miktarını denetlemek üzere çağrılan Rum Balıkçılık Dairesi ve Çevre Dairesi yetkilileri, sızan yakıtın yüzde 90’ının güvenlik bariyerleri içerisinde tutulduğunu saptadı.